Life

Ce trebuie să știi despre anticorpi

Pandemia ne-a schimbat complet cursul vieții și ne-a determinat să acordăm o mai mare atenție sănătății. Totodată, interesul pentru anticorpi și pentru rolul pe care aceștia îl joacă în lupta împotriva virușilor și bacteriilor a crescut. Iată ce ar trebui să știi despre anticorpi.

Ce sunt anticorpii

Anticorpii sunt proteine ​​a căror funcție este de a detecta elementele străine care pot pătrunde în organism. Ele detectează de obicei părți specifice ale acestor elemente, de exemplu proteine ​​de suprafață bacteriene sau virale, care sunt numite „antigene”. Când anticorpii se leagă de acești antigeni, au loc o serie de reacții: aglutinare, precipitare, opsonizare și neutralizare, care vor bloca și distruge agentul patogen.

Unde se produc anticorpii

Anticorpii sunt sintetizați în limfocitele B. Inițial, aceștia acționează ca receptori pe membrana lor. Atunci când limfocitul este activat prin recunoașterea unui antigen, acesta devine o plasmă care produce anticorpi, care vor fi eliberați în fluxul sanguin, unde vor circula liber. Celulele B activate pot fi, de asemenea, convertite în limfocite B cu memorie, ceea ce va permite un răspuns mai rapid al sistemului imunitar atunci când intră din nou în contact cu acest agent infecțios.

3 lucruri pe care e bine să le știi despre anticorpi

  1. Nu toți anticorpii sunt la fel

Eficacitatea unui anticorp împotriva virușilor și a altor amenințări depinde nu numai de cât de puternic se leagă, ci și de locul în care se leagă. Sistemul nostru imunitar produce orice anticorp posibil împotriva oricărui antigen viral pe care îl poate detecta.

Rezultatul poate fi mii de anticorpi diferiți care se leagă de proteine ​​diferite dintr-un virus sau părți diferite ale aceleiași proteine. Unii dintre acești anticorpi ar putea să nu poată opri virusul, în timp ce alții pot bloca proteinele cheie: de exemplu, proteina S (sau proteina spike) pe care coronavirusul o folosește pentru a infecta celulele. Anticorpii care apără celulele de infecție se numesc anticorpi neutralizanți.

  1. Anticorpii sunt foarte abundenți în sistemul nostru imunitar

Anticorpii sunt proteine ​​și vin în diferite forme și dimensiuni. Sistemul nostru imunitar poate produce aproximativ 2.000 de anticorpi pe secundă.

  1. Anticorpii funcționează pe principiul complementarității formei

O cheie funcționează numai dacă forma ei se potrivește cu încuietoarea. Ceva similar se întâmplă cu anticorpii, care se pot lega bine doar de antigenele care au o formă complementară. Cum poate sistemul nostru imunitar să producă anticorpi care pot lupta împotriva gamei largi de proteine ​​​​străine găsite în microbii din întreaga lume? Avem trilioane de limfocite (în principal celule B și celule T) și fiecare dintre ele este echipată în mod unic cu proprii receptori.

Dacă aceste celule ar fi într-un singur loc, ar forma un organ la fel de mare precum creierul sau ficatul. Cu toate acestea, ele sunt răspândite în multe părți ale corpului, cum ar fi măduva osoasă, splina sau ganglionii limfatici, astfel încât să poată detecta rapid și să răspundă la prezența invadatorilor străini. Când acești receptori întâlnesc un antigen străin de care se pot lega, este declanșat un răspuns imun care poate produce anticorpi.

De exemplu, în cazul virusului SARs-CoV-2, se pare că sistemul imunitar nu „știe” dinainte că va fi infectat, așa că încearcă să acopere toate posibilitățile prin producerea diferiților receptori de celule B și C.

Tipuri de anticorpi

Anticorpii (imunoglobuline, Ig) sunt împărțiți în diferite clase în funcție de activitatea lor biologică, adică de funcționalitatea lor:

  • IgM: este primul anticorp generat în timpul răspunsului imun. Poate fi găsit ca receptor pe limfocitele B și este important în activarea căii sistemului complementului. Acesta reprezintă un complex de proteine plasmatice ​​mici, sintetizate de ficat, și care circulă ca precursori inactivi. Ajută anticorpii și celulele fagocitare de a elimina agenții patogeni din organism.
  • IgG: își fac debut mai târziu. Abundă în sânge și în alte fluide interne. Sunt singurii capabili să traverseze placenta.
  • IgD: funcția lor principală este de a servi ca receptor pe limfocitele B care nu au fost expuse la antigen.
  • IgA: funcția lor este de apărare imună situată în mucoasele.
  • IgE: joaca un rol important in apărarea împotriva viermilor și paraziților. Este, de asemenea, implicat în răspunsurile alergice. Funcția sa este asociată cu cea a mastocitelor.

Acum că ai aflat câteva lucruri importante despre anticorpi, ai vrea să afli dacă ai anticorpi Covid?

Ești însărcinată? Folosește un calculator sarcină și bucură-te de toate avantajele pe care ți le oferă.

blank