Life

Ce trebuie să iei în calcul înainte de a adopta o pisică?

Un animal de companie reprezintă un angajament pe termen lung și o decizie care va aduce multe bucurii și satisfacție în orice familie. Despre beneficiile pe care le presupune adopția unei pisici nu este necesar să detaliem, probabil. Vrem, însă, să facem o trecere în revista a responsabilităților pe care le presupune o pisică de apartament, ca să știi exact la ce să te aștepți.

 

1.   Puii de pisică sunt jucăuși, pisicile adulte sunt mai liniștite

Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă stilului de viață al familiei tale i se potrivește mai bine un pui de pisică sau o pisică adultă.

Puii sunt jucăuși, dar seamănă cu niște copii: se urcă peste tot, sunt zăpăciți, vor multă atenție, caută companie inclusiv noaptea (pisicile fiind animale nocturne), nu au bine dezvoltat simțul pericolului. Un ansamblu de joacă pentru pisici de la PetPal reprezintă o investiție foarte inspirată, care îi va antrena pe micuți și le va oferi un spațiu în care să se desfășoare.

Pisicile adulte sunt ceva mai liniștite, având tendința de a dormi mai multe ore pe zi decât puii. Instinctul de vânătoare le face să se joace și la vârsta maturității, dar nu vor iniția ele distracția la fel de des, ci mai degrabă se vor angaja în joaca pe care le-o propui tu. Deși nu sunt la fel de amuzante, poate, ca puii, curiozitatea caracteristică speciei face imposibil să te plictisești în compania lor. Și în cazul lor, un ansamblu de joacă reprezintă o investiție înțeleaptă, de care se vor bucura activ și evident, spre deliciul familiei.

 

2.   Pisicile au nevoie de asistență veterinară periodică

Ca orice alt animal de companie, și pisicile au nevoie de asistență medicală periodică. Deparazitarea internă și externă e bine să fie efectuate o dată la fiecare 3 luni. Vaccinarea anuală este obligatorie, dacă dorești să protejezi pisica de boli grave. O evaluare anuală a stării de sănătate permite identificarea timpurie a unor eventuale probleme, ceea ce va contribui la tratarea acestora la timp.

În plus, medicul veterinar este cel mai în măsură să facă recomandări legate de alimentația prietenei tale feline, să te sfătuiască în legătură cu eventuale probleme de comportament, să te ajute sau să te învețe să scurtezi periodic gheruțele și așa mai departe.

 

3.   Pisicile au nevoie de un loc pentru ascuțit gheruțele

Altfel, și le vor ascuți pe canapele, covoare, draperii și perdele, pe saltele și chiar pe pereți. Atunci când au la dispoziție un spațiu pe placul lor pentru a zgrepțăna, acțiunea distructivă asupra mobilierului se reduce sau dispare complet.

Dacă decizi să aduci acasă o pisică, trebuie să fii conștient de probabilitatea ca aceasta să distrugă, cu ghearele, diverse bunuri. Toate pisicile fac asta. Dar un sisal de calitate, pus într-o zonă atractivă, sau un accesoriu din carton special gândit, care să le ispitească, te mai scutește de neplăceri.

 

4.   Pisicile sunt animale nocturne

Animalele nocturne vânează noaptea și preferă să se relaxeze sau să se odihnească pe timpul zilei. Deși pisicile de apartament au tendința de a-și modifica programul de activitate după programul familiei, fiind mai active în orele la care sunteți acasă și au companie, vor exista și nopți în care cheful de joacă vine la cele mai ciudate ore.

Majoritatea pisicilor învață repede că noaptea se doarme, iar ziua e momentul potrivit pentru joacă. Dar există și excepții, despre care e de dorit să știi înainte de a aduce o pisică acasă.

 

5.   Pisicile și plantele de apartament nu au o relație prea bună

În general, pisicile și plantele de apartament nu conviețuiesc prea bine. Multe dintre plantele decorative sunt toxice pentru pisici și reprezintă un real pericol pentru viața felinelor, care, neștiutoare, au tendința de a le roade.

Pe de altă parte, putem spune că și pisicile sunt ”toxice” pentru plantele de apartament, în sensul în care sunt foarte atrase atât de pervaz – de unde răstoarnă cu ușurință ghivecele – cât și de pământul din jardinieră, pe care îl scurmă fără jenă. Pentru siguranța tuturor, e de preferat să alegi specii de plante inofensive, sau să le amplasezi în camere în care pisica nu are acces.

 

Pisica este unul dintre cele mai ușor de întreținut animale de companie. Discretă, afectuoasă și jucăușă, e un amic de cursă lungă, care merită înțeles și apreciat la adevărata sa valoare, prin urmare decide informat dacă îți poți asuma o asemenea responsabilitate.

blank