Ce scrie presa internațională
Actualitate, Featured

Ce scrie presa internațională despre localele de la noi și cum este perceput declinul PSD

Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor locale din 2020. Liberalii par a fi învingătorii în alegerile locale din România, iar acesta este preambulul schimbării la viitoarele alegeri parlamentare, scriu principalele agenții de presă.

Rezultatele de duminică sporesc şansele liberalilor de a forma viitorul guvern după alegerile legislative din 6 decembrie, scrie Reuters. Alegerile locale din România 2020 sunt un test de popularitate înaintea scrutinului legislativ din decembrie pentru guvernul minoritar al premierului Ludovic Orban. Actualul guvern s-a luptat cu noul coronavirus încă din prima zi a mandatului şi au impus o carantină strictă, au notat jurnaliștii.

Reuters: declinul PSD a început de la politizarea justiției
Reuters a notat și mișcările electorale din ultima perioadă din România, amintind că Partidul Social Democrat a pierdut anul trecut puterea, iar cota de popularitate a formaţiunii s-a înjumătăţit de la alegerile din 2016. Totul a plecat de la protestele declanşate în România ca urmare a unor tentative ale acestui partid de a politiza sistemul judiciar, când formațiunea era condusă de Liviu Dragnea.

Alegerile locale contează în România, în contextul în care oficialităţile locale controlează o porţiune semnificativă din venituri şi au acces la fondurile de dezvoltare ale Uniunii Europene, a precizat agenția Reuters, citată de Agerpres.

Premierul Orban a declarat duminică seară că partidul său a câştigat circa 1.500 de mandate de primar în întreaga ţară, adică aproximativ 50% din numărul total de primării. Declarațiile premierului se bazau pe date paețialePână la scrutinul de duminică, PSD avea 55% din primăriile României, în timp ce liberalilor lui Ludovic Orban le reveneau circa 33% din mandatele de primar, menţionează Reuters.

Potrivit agenției de presă EFE, noul primar al Bucureştilor va fi matematicianul Nicuşor Dan, fost activist în favoarea patrimoniului arhitectonic al capitalei României, care a învins-o pe primăriţa în exerciţiu din partea PSD, fosta prezentatoare de televiziune Gabriela Firea.

Ce scrie presa internațională. Candidatul de centru-dreapta la primăria Capitalei este pe cale să pună capăt domniei de 12 ani a stângii în Bucureşti, scrie şi AFP. USR PLUS a creat surpriza, obţinând o treime din mandatele de consilier municipal din Bucureşti. Acest scor bun deschide calea unei alianţe cu liberalii în vederea scrutinului legislativ de la începutul lunii decembrie, notează AFP.

EFE remarcă bastionul PSD din Craiova
Agenția spaniolă mai notează că în afară de Bucureşti şi de majoritatea sectoarelor capitalei, PSD pare să fi pierdut şi alte mari oraşe unde guverna, cum ar fi Constanţa, remarcă EFE. Un alt rezultat surprinzător s-a produs în Timişoara, în vestul României, unde primarul liberal Nicolae Robu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa rivalului său Dominic Fritz, candidat al USR PLUS. Fritz este cetăţean german, iar victoria sa îl transformă în primul străin care este ales primar al unui oraş românesc, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

Una dintre puţinele veşti bune pentru PSD este victoria în oraşul Craiova, din sud-vestul României, unde actualul edil, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu, a fost realeasă cu un scor comfortabil, potrivit exit poll-urilor, scrie EFE.

În Cluj, actualul primar, fostul premier Emil Boc, de la PNL, a fost reales fără nicio problemă, notează EFE. La Iași, primarul Mihai Chirica era favorit indiscutabil. Chirica a candidat din partea PNL, partid la care s-a afiliat după ce a plecat din PSD, cu care a câştigat alegerile din 2016, aminteşte EFE.

Dacă rezultatele prognozate de exit poll-uri se confirmă, alianţa USR PLUS, înfiinţată în 2016 şi care este al treilea partid din Parlamentul României după PSD şi PNL, este marea învingătoare a alegerilor de duminică.


blank