Life, Stiri

Ce probleme de sănătate semnalează urina

Culoarea, mirosul și faptul că urina este tulbure sau nu poate spune multe despre starea ta de sănătate. Iată ce spun medicii despre urina „anormală” și ce probleme semnalează aceasta:

fem-toaleta-667x444

Deschisă la culoare

Când urina devine foarte deschisă la culoare sau chiar incoloră (ca apa), înseamnă că bei foarte multă apă. Acest lucru nu arată că ai o problemă de sănătate, ci că ești foarte bine hidratată. Totuși, unii medici avertizează: nu este neapărat nevoie să bei apă până ce urina devine incoloră. Atât timp cât rămâne deschisă la culoare este în regulă.

Urină închisă la culoare

Atunci când nu bei destule lichide, rinichii produc o urină concentrată, care are o culoare galben-închis. Așadar, dacă ai amețeli sau dureri de cap iar urina are această culoare, este un semn că ești deshidratată. Pe de altă parte, dacă bei mai multe pahare de apă, însă urina rămâne la fel de închisă la culoare, ar putea fi vorba de o problemă cu rinichii – o infecție, o boală sau chiar cancer. Dacă nu revine la culoarea normală după ce consumi lichide, ar fi bine să mergi la doctor.

Galben-aprins

O culoare aprinsă a urinei nu ar trebui să te alarmeze, ci poate avea culoarea asta când iei anumite medicamente sau vitamine. Spre exemplu, vitaminele B și carotenul pot fi de vină pentru această culoare, dar și pastilele precum Furazolidonul.

Urină cu picături de sânge

Câteva picături de sânge pot semnala mai multe probleme – de la unele cu soluții simple și până la unele mai importante. Ce poate însemna prezența sângelui: de cele mai multe ori este vorba de o infecție de tract urinar, dar mai poate fi și o traumă în urma unui antrenament foarte obositor (cum ar fi participarea la maraton) sau prezența pietrelor la rinichi și eliminarea acestora. Sângele mai poate apărea în urină dacă faci tratamente cu aspirină mai multe zile la rând, dacă iei medicamente care subțiază sângele sau poate fi un semn de cancer la vezică. În orice caz, când observi sânge în urină, ar trebui să mergi la medicul specialist.

Miros ciudat, neplăcut

De cele mai multe ori nu ai de ce să te îngrijorezi dacă urina ta a prins un miros neobișnuit. Anumite mâncăruri pot provoca acest lucru, însă după ce acestea au fost digerate complet, mirosul dispare.

Urină cu miros dulceag

Dacă simți că urina ta are un miros ușor dulceag – ca de zahăr – acest lucru indică prezența unei cantități mari de zahăr în sânge, ce este eliminat și prin urină. O concentrație mare de zahăr în sânge poate fi un semn de diabet sau să semnaleze prezența sarcinii.

Nevoie continuă să micționezi

Dacă bei foarte multe lichide, faptul că ai nevoie la baie mai des decât în mod normal nu trebuie să te alarmeze. Pe de altă parte, nevoia continuă să mergi la toaletă poate arăta prezența unei infecții urinare. Și înaintarea în vârstă poate avea același efect asupra corpului tău. La bărbații de peste 50 de ani, în schimb, nevoia aceasta poate semnala probleme ale prostatei.

Usturimi

Dacă ai usturimi atunci când mergi la toaletă, este cel mai probabil să fie vorba de infecția urinară. De obicei usturimile sunt acompaniate și de nevoia continuă să mergi la toaletă – deși nu poți elimina lichid de fiecare dată – și chiar dureri în zona pelvisului. O altă problemă ce poate fi semnalată de usturimi este prezența Chlamydiei, o boală cu transmitere sexuală.

blank