Ce este Windows Server și pentru ce se folosește? Iată ce diferențe există între acesta și Windows-ul obișnuit.

În esență, Windows Server este o linie de sisteme de operare pe care Microsoft le creează în mod special pentru a fi utilizate pe un server. Serverele sunt dispozitive extrem de puternice proiectate să ruleze constant și să ofere resurse pentru alte computere. Asta înseamnă că, în aproape toate cazurile, Windows Server este utilizat numai în configurările destinate companiilor.

Microsoft a publicat Windows Server sub acest nume de când Windows Server 2003 a fost lansat în aprilie 2003. Cu toate acestea, chiar înainte de acesta, erau disponibile versiunile de server ale Windows. De exemplu, Windows NT 4.0 era disponibil atât pentru uz general, cât și în versiunile de server.

În aproape toate cazurile, utilizatorii normali nu trebuie să se îngrijoreze în privința Windows Server. Nu se va găsi pe raft în magazine și nici nu va putea fi descărcat din greșeală de la Microsoft atunci când vor dori să obțină versiunea standard de Windows.

Windows Server vs. Windows obișnuit: elementele de bază

La prima vedere, se observă greu diferențele dintre Windows Server și versiunile normale de Windows. Desktopul arată la fel, inclusiv bara de activități, pictogramele desktopului și butonul Start.

Fiecare versiune de Windows Server corespunde unei versiuni de Windows pentru consumatori. Windows Server 2003, de exemplu, este versiunea de server a Windows XP.

Versiunile actuale includ Windows Server 2016, care se bazează pe actualizarea Windows 10 Anniversary și Windows Server 2019, bazat pe versiunea 1809 a Windows 10.

Deoarece Windows Server și Windows împărtășesc o bază de cod, se pot folosi multe dintre aceleași funcții pe ambele. Putem descărca și instala programe precum browsere și editoare de fotografii pe Windows Server, iar multe elemente de bază pentru Windows, precum Notepad, sunt incluse în Windows Server.

Cu toate acestea, între Windows Server și Windows Pro / Home există mai multe diferențe decât similitudini.

Windows Server include Enterprise Management Software

Deoarece Windows Server este destinat companiilor, include o mulțime de software-uri pentru acestea. Mai jos sunt câteva roluri pe care un server le poate îndeplini datorită acestor instrumente:

  • Active Directory: Active Directory este un serviciu de gestionare a utilizatorilor care permite unui server să acționeze ca un controler de domeniu.
  • DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol este un protocol care permite unui server să atribuie automat adrese IP tuturor dispozitivelor din rețea.
  • Files & Storage: Un server de fișiere pentru companii util pentru păstrarea datelor în locația centrală.
  • Print Services: Dacă o companie are zeci de imprimante în clădire, personalul IT pierde timp să le configureze individual pentru fiecare computer nou.
  • Windows Update Services: Configurând un server ca și controler Windows Update, se pot direcționa toate actualizările computerului prin acel server și se pot configura reguli specifice pentru modul în care acesta ar trebui să funcționeze.

Windows Server are mai puține limitări în ceea ce privește hardware-ul

Majoritatea oamenilor nu își fac griji cu privire la cantitatea maximă de memorie RAM a unui computer. Arhitectura pe 64 de biți a Windows 10 Pro permite instalarea de până la 2TB de RAM. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor nu au mai mult de 32 GB de memorie RAM, astfel încât chiar și instalarea a 1 TB de memorie RAM nu intră în discuție.

Windows Server nu include funcții străine

Windows Server păstrează caracteristici pentru utilizatori avansați, cum ar fi Command Prompt și alte instrumente administrative. Cu toate acestea, edițiile pentru Windows ale serverului elimină o mulțime de funcții pe care le include Windows 10.

Prețurile Windows Server diferă

Windows Server nu este ieftin. Este mult mai scump decât o versiune Windows pentru consumatori și oferă diferite funcții.

În cele din urmă, deși Windows Server și Windows-ul obișnuit au cod comun și arată similar, sunt pentru utilizări total diferite.

Edițiile pentru consumatori de Windows 10 sunt concepute pentru o utilizare maximă și nu includ software-ul destinat utilizării de către companii. Între timp, Windows Server nu este preocupat de aspectul frumos. Scopul său este de a rula în mod fiabil multe servicii de care au nevoie utilizatorii companiilor.

Ținând cont de cele prezentate mai sus, crezi că Windows Server îți poate fi de folos? Dar de Dell Server ce părere ai?