Life, Stiri

Care sunt avantajele si dezavantajele mersului pe role

Mersul pe role deformează coloana?!

 Avantajele-mersului-pe-role

Mersul pe role este practicat atât de copii, cât şi de adulţi, în timpul liber. El dezvoltă simţul echilibrului, antrenează masa musculară a membrelor inferioare şi are efecte benefice din punct de vedere al sănătăţii cardiovasculare. Nu este un sport atât de complicat pentru micuţul tău dacă reuşeşte să prindă mişcările de bază pentru a-şi păstra echilibrul.

Din păcate, riscurile pe care le implică mersul pe role sunt crescute, accidentările fiind frecvente. Deşi este o activitate fizică plăcută, beneficiile asupra dezvoltării copilului, asupra sănătăţii lui nu sunt mari. „Din păcate, mulţi copii sunt atraşi de role doar pentru performanţe echilibristice, accidentările fiind dese. Mersul pe role exercită forţe de forfecare la nivelul coloanei vertebrale lombare care, în timp, pot duce la dureri, discopatii. Mai mult, pentru că vrea să-şi menţină echilibrul, copilul are tendinţa de a accentua curbura lombară – ceea ce duce la hiperlordoză”, a explicat conf. dr. Gheorghe Dumitru, medic primar medicină sportivă.

Deşi stimulează şi antrenează tot corpul, rolele provoacă boli precum artroză, osteoartrită, sport periculos pentru oase şi articulaţii.

Înainte de a-i cumpăra perechea de role mult visată, de viteză sau de scheme, cântăriţi bine avantajele şi dezavantajele.

„Dacă vă doriţi pentru copilul dumneavoastră o dezvoltare armonioasă, cu efecte asupra organismului pe termen scurt, mediu şi lung, puteţi opta pentru înot, dans sau oricare alt joc”, recomandă medicul sportiv.

Foloseşte echipamentul de protecţie

În cazul în care optaţi totuşi pentru role, aveţi grijă să alegeţi pentru micuţ o pereche confortabilă, cu sistem de frânare, cu posibilitatea de ajustare a mărimii. În ceea ce priveşte modul de prindere – cataramă, arici sau şiret, asiguraţi-vă că sunt prinse bine. Nu uitaţi să-i cumpăraţi şi un echipament de protecţie: cască, apărătoare pentru mâini şi coate, genunchiere.

După ce aţi asigurat echipa-mentul complet, fiţi atenţi la spaţiul unde doreşte copilul să se plimbe cu rolele. Calitatea terenului este foarte importantă – trebuie să fie plat, neted, degajat, fără obstaco-le. Orice ar fi, interziceţi-i să meargă cu rolele pe şosea şi trotuar!

Poziţia corectă a corpului pe role

Poziţia corectă în timpul mersului pe role trebuie să ţină cont de mai multe aspecte. Corpul trebuie să fie uşor înclinat înainte, picioarele uşor depărtate şi înclinate înspre interior, cu genunchii îndoiţi puţin.

Pentru a-l învăţa cum să-şi menţină echilibrul, spuneţi-i să-şi lase greutatea corpului pe piciorul ridicat, trăgând umărul pe axa membrului inferior. Balansarea treptată de pe o parte pe cealaltă se face şi cu ajutorul braţelor, care trebuie ridicate până la nivelul umerilor.

Mai departe, trebuie să-i explici cum funcţionează frâna. Rolele pentru începători au sistemul de frânare pe călcâi, însă nu este suficient doar să ridice vârful pentru a se activa frâna.

Mai întâi spuneţi-i să înceti-nească plasând vârful piciorului spre interior şi apăsând uşor. Doar după ce a încetinit, revine cu piciorul la poziţia iniţială şi ridică vârful rolei pentru a activa sistemul de frânare.

blank