Life, Stiri

Care e diferenţa dintre un ou mic şi un ou mare

Cât de mult contează mărimea?!

oua 1

Dacă ultima reţetă cu ou ţi-a dat greş, s-ar putea ca motivul să stea în mărimea oului folosit. Între un ou mic şi un ou mare stă o diferenţă de câteva grame, iar noi te ajutăm să descifrezi misterul.

Te-ai intrebat vreodata de ce retetele precizeza, in unele cazuri, ca ai nevoie de 1 ou mare sau 1 ou mic? Raspunsul este simplu. Nu toate ouale sunt la fel. In functie de marime, fiecare are greutati diferite si asta poate influenta reteta.

Daca te uiti cu atentie pe cutia sau cartonul in care gasesti ouale la magazin, vei observa ca pe langa firma producatoare este trecuta si o litera care indica marimea oului: S, M, L sau XL (sau oua jumbo). Fiecare este un indiciu despre gramajul oualor.

Un ou mic – S- cantareste sub 53g; Un ou mediu – M- cantareste intre 53g si 63g; Un ou mare – L – cantareste intre 63g si 73g; Un ou jumbo – XL – cantareste peste 73g.

Daca in reteta nu se face o referire exacta la dimensiunile oualor folosite, atunci poti utiliza oua de marime medie. In functie de cat de mare este oul si galbenusul si albusul difera in cantitate. In general galbenusul reprezinta 30% din gretatea unui ou. La un ou mediu de 60-63g, vei gasi in jur de 20-23g galbenus si in jur de 35-37g albus.

Cum inlocuiesti oul in retete? In loc de 1 ou mare intreg, poti folosi 2 galbenusuri + 1 lingura apa rece sau 3 ½ linguri oua congelate. In loc de 1 albus de la 1 ou mare poti folosi 2 linguri albus congelat.