Cancerul de prostată este o afecțiune în care celulele canceroase se dezvoltă în prostată, o glandă de mici dimensiuni află sub vezică care înconjoară uretra în organismul masculin. Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților. Majoritatea cazurilor de cancer de prostată se dezvoltă încet și rămân localizate în glanda prostatică. Cu toate acestea, există și tipuri de cancer de prostată care sunt mai agresive și se pot răspândi rapid în organism. Detectarea cancerului de prostată în stadii incipiente, când este limitat doar la glanda prostatică, oferă cea mai bună șansă pentru un tratament de succes.
Simptomele cancerului de prostată
Cancerul de prostată de obicei nu prezintă semne sau simptome în stadiile sale incipiente. Însă, în forme mai avansate, acesta poate cauza probleme precum dificultăți la urinare, presiune slabă a jetului de urină, sânge în urină sau în lichidul seminal, dureri osoase, pierdere în greutate și disfuncție erectilă.
Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome, programați un consult la un cabinet de urologie la un medic specialist pentru a evalua problemele de sănătate.
Cauze și factori de risc
Cauza exactă a cancerului de prostată nu este pe deplin înțeleasă, dar studiile arată că acest tip de cancer începe atunci când celulele din prostata suferă schimbări în ADN-ul lor. Celulele încep să crească și să se înmulțească mult mai rapid decât în mod normal. Cu timpul, unele dintre aceste celule anormale pot se separa și se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului.
Totuși, există factori de risc care cresc șansele unui pacient de a dezvolta cancer de prostată:
· Vârsta înaintată, în special peste 50 de ani;
· Originea afro-americană a pacienților;
· Istoricul familial;
· Obezitatea.
Diagnostic și tratament
Există mai multe metode și teste care pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de prostată. Printre acestea se numără testul antigenului specific prostatic (PSA), tușeul rectal, investigații imagistice, sau biopsia.
Testul PSA nu este utilizat exclusiv pentru depistarea cancerului de prostată, deoarece rezultatele pot fi nesigure, iar nivelul crescut al PSA poate fi cauzat și de alte condiții. O biopsie a țesutului prostatei poate confirma diagnosticul.
Pentru tratament cancer prostata, va fi luat în calcul stadiul și agresivitatea cancerului. Opțiunile de tratament includ înlăturarea totală a prostatei prin operație, chimioterapia, imunoterapia, radioterapia, crioterapia, etc. Medicul specialist va determina ce opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru pacient, având în vedere riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni.
Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și limitarea consumului de alcool, poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta cancerul de prostată. De asemenea, monitorizarea regulată a sănătății prin teste screening pot ajuta la detectarea cancerului de prostată în stadii incipiente.