beluga
Life

Beluga rătăcită pe fluviul Sena va muri de foame. Nu s-a reușit salvarea ei

Oficialii francezi care au încercat cu disperare să salveze o balenă beluga ajunsă în Sena spun că nu există nicio speranță că va supraviețui, relatează BBC.

Salvatorii sperau să ajute balena să-și recapete pofta de mâncare și energia necesară pentru a se întoarce în mare cu ajutorul unui cocktail de vitamine. Autorităţile au încercat injecţia cu vitamine în speranța că îi va stimula apetitul şi o va ajuta să parcurgă cei 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii. De acolo ar fi putut înota înapoi în habitatul său arctic. Acest lucru, însă, nu mai reprezintă o opțiune.

“Suntem cu toții sceptici cu privire la propria capacitate a balenei beluga de a se întoarce în mare”, a spus un oficial francez pentru AFP.

“Chiar dacă am îndruma animalul cu o barcă, ar fi extrem de periculos, dacă nu imposibil. Chiar și așa, eutanasia a fost exclusă deocamdată”, a adăugat acesta.

Mamiferul vizibil subnutrit a fost observat pentru prima dată în Sena marți, la aproximativ 70 de kilometri de Paris. După încercările eșuate de a o ajuta să înoate, animalul a rămas blocat, salvatorii sunt pesimiști cu privire la șansele sale de supraviețuire.

Până acum, i-au oferit hering îngheţat şi păstrăv, dar, potrivit celor care s-au ocupat de operațiunea de salvare, animalul nu pare să fi acceptat hrana. “Este destul de slăbit și pare să aibă probleme în a mânca”, a spus un oficial local.

Experţii susțin că nu cunosc modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii, habitatul său natural.

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar să călătorească atât de departe de locul natal se întâmplă foarte rar.