Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că nu se impune demersul pentru sesizarea Curţii Constituţionale, în contextul modificărilor aduse Legii educaţiei. Concluzia se bazează atât pe argumentele din petiţii, cât şi pe cele ale partenerilor de consultări, din învăţământ.

vctc_08412700

Astfel, Avocatul Poporului a precizat că, în perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petiţii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la preşedintele României,Traian Băsescu. Au fost reclamate, printre altele, organizarea de meditaţii plătite de stat pentru absolvenţii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizării unei a treia sesiuni de bacalaureat şi prevederea conform căreia, pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitanţi. O altă prevedere criticată a fost aceea potrivit căreia „durata mandatului de rector este de 4 ani”, iar „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeasi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

„Cele mai multe critici cuprind însă nemulţumiri/aprecieri generale ale autorilor petiţiilor formulate, fără a se indica în mod concret în ce anume constă critica de neconstituţionalitate”, mai spune Avocatul Poporului, despre petiţiile prin care s-a cerut solicitarea CC.

Citeste si...
Premierul Ludovic Orban: Este o atitudine de neglijenţă a pericolului COVID-19 generată de politicieni „iresponsabili”