Orele suplimentare ți se par cunoscute? Este un subiect despre care se vorbește destul de mult în ultima vreme, deoarece există multe persoane care sunt nevoite să stea peste program la locul de muncă.

Când vine vorba de efectuarea de ore suplimentare, puțini oameni se bucură de asta. În general, oameni fac ore suplimentare pentru că trebuie, nu pentru că vor.

Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, o oportunitate, pentru o compensație suplimentară sau o mai mare flexibilitate a programului. Atunci oamenii fac din propia inițiativă ore suplimentare.

Companiile ar trebui să se ferească de orele suplimentare sau ar trebui ia în considerare oferirea posibilității angajaților de a lucra peste program? Pot deschide angajaților oportunități pozitive sau ar trebui privite întotdeauna precum un lucru negativ, cu potențial exploatator?

Avantaje ale orelor suplimentare la locul de muncă

Există cazuri în care orele suplimentare conferă anumite beneficii lucrătorilor și în mod logic companiei. Orele suplimentare pot:

  1. Oferi lucrătorilor posibilitatea de a câștiga mai mult

Avantajul evident pentru angajați este faptul că vor câștiga mai mulți bani lucrând peste program. Introducerea de ore suplimentare duce, de obicei, chiar și la plată dublă pentru asta.

  1. Profita de fluxul productiv individual al fiecărui angajat

Fiecare persoană funcționează diferit – unele lucrează cel mai bine dimineața, altele dau randament maxim noaptea. Prin urmare, este posibil să nu fie productive decât după-amiaza târziu.

Abilitatea de a lucra ore suplimentare înseamnă că angajatorul poate valorifica fluxul natural de lucru, care s-ar putea să nu se potrivească modelului de lucru 9-5.

  1. Oferă autonomie și flexibilitate

Permiterea lucrătorilor să profite de fluxurile lor naturale de productivitate și gestionarea propriilor programe de lucru le permite să se simtă independenți și autonomi.

Cei care fac ore suplimentare pot avea parte de flexibilitate, având posibilitatea de a se ocupa de angajamentele personale. Poți lucra puțin mai mult într-o zi de luni, astfel încât să poți pleca mai devreme într-o zi de miercuri sau să ajungi puțin mai târziu într-o zi de joi.

Dezavantaje ale orelor suplimentare la locul de muncă

Majoritatea oamenilor nu sunt mulțumiți de ideea orelor suplimentare și din motive întemeiate. Acestea vin cu o serie de probleme, dintre care multe sunt mai evidente decât altele. În majoritatea contextelor, orele suplimentare pot sugera:

  1. O forță de muncă supraaglomerată

Angajatorul care cere angajaților să facă ore suplimentare, poate sugera că pur și simplu nu are resurse suficiente pentru a gestiona volumul de muncă.

  1. Estimarea proastă a proiectului sau gestionarea timpului

Orele suplimentare sugerează că timpul pentru realizarea unui proiect a fost subestimat sau că angajaților nu li s-a acordat suficient timp pentru a se concentra asupra acestuia, în plus față de celelalte activități ale acestora. Oricum ar fi, nu este bine

  1. Așteptări nerealiste ale clienților

Se pot efectua ore suplimentare atunci când clienții nu sunt conștienți de cât durează anumite sarcini. Nu înțeleg dacă un raport a fost finalizat sau te presează să finalizezi proiecte în perioade de timp neviabile. Poate fi un semn că firma nu a comunicat în mod clar planurile proiectului.

  1. Probleme de comunicare

Orele suplimentare indică, de asemenea, probleme mari de comunicare. Nevoia de mâini de lucru în plus, sugerează că nimeni nu stabilește limite de lucru adecvate sau nu stabilește așteptări realiste sau, dacă se stabilesc, nu sunt corecte.

În toate aceste cazuri, orele suplimentare sunt în mod clar o reflectare a managementului defectuos. Când devine o problemă structurală, poate duce la resentimente, neîncredere și, în cele din urmă, la distragerea angajaților, ceea ce dăunează productivității companiei în ciuda orelor suplimentare de muncă.

Acum că ai aflat care sunt avantajele și dezavantajelor lucrului peste program, te sfătuim să folosești un calculator ore suplimentare, pentru a afla durata maximă a acestora și multe alte informații utile.

De asemenea, îți recomandăm să afli cum se calculează impozitul. Spor în activitatea desfășurată îți dorim!