Umiditatea mare din casă contribuie la apariția petelor, mucegaiului, mirosurilor neplăcute și a altor probleme care afectează direct sănătatea locuitorilor casei.

În prezent, există multe modalități de a reduce umiditatea și una dintre ele este prin intermediul unui dezumidificator.

Ce este un dezumidificator

Un dezumidificator este un dispozitiv folosit pentru a reduce umiditatea ambientală prin absorbția aerului dintr-o cameră printr-un extractor care îndepărtează umezeala. Temperatura în timpul iernii în interiorul unei case trebuie să fie între 21-23 ° C , iar umiditatea relativă de 40-50%. Vara, temperatura trebuie să fie între 23-25 ​​° C, iar umiditatea relativă de 45-60%.

Cum funcționează

Aerul umed este aspirat de un mic ventilator care trece prin bobina evaporatorului și astfel umiditatea se transformă în vapori de apă. Dezumidificatoarele au de obicei un rezervor de colectare a apei cu un senzor care monitorizează nivelul lichidului. Astfel, atunci când apa atinge nivelul maxim, dezumidificatorul se oprește și indică prin intermediul semnalelor auditive și / sau luminoase că nu poate continua să funcționeze.

Umplerea rezervoarelor durează între 8 și 12 ore, deși poate varia în funcție de dimensiunea rezervorului și de nivelul de umiditate. Pentru a menține aparatul în funcțiune, rezervorul de apă trebuie golit.

Dincolo de acestea, un dezumidificator este mult mai mult decât un dispozitiv care elimină umiditatea din casă, deoarece ne oferă numeroase avantaje, atât din punct de vedere material, cât și din cel sănătății. Iată ce beneficii are utilizarea unui dezumidificator în casă.

  1. Elimină acarienii, mucegaiul și ciupercile

Dacă umiditatea atinge 70% sau mai mult, se reproduc acarienii și apar mucegaiul și ciupercile. Menținând o umiditate cuprinsă între 50% și 60% în camere, acestea vor fi în mare parte eliminate, mediul din casă devenind mai sănătos.

  1. Îmbunătățește simptomele diferitelor probleme respiratorii

Poate ajuta la reducerea simptomelor persoanelor cu alergii și, de asemenea, îmbunătățește calitatea vieții pentru astmatici. Acest lucru este posibil întrucât un dezumidificator poate elimina majoritatea tipurilor de mucegai, ciuperci și acarieni, care sunt cauza multor simptome ale multor boli respiratorii.

  1. Ajută la îmbunătățirea reumatismului și / sau artrită și a altor afecțiuni osoase

Deși cercetările recente au concluzionat că excesul de umiditate din mediu nu este cauza acestor boli osoase, este adevărat că le agravează în cazul celor care suferă deja de ele.

  1. Elimină umiditatea excesivă din mediu și ajută, de asemenea, la prevenirea petelor inestetice de umiditate de pe pereți

În mod normal, pe măsură ce casa se încălzește în timpul zilei, umezeala se evaporă. Dar pe măsură ce mediul se răcorește din nou noaptea, apare condensul pe suprafețele reci, cum ar fi ferestre, pereți, tavane etc. Ulterior, condensul contribuie la apariția petelor umede, care sunt produse de dezvoltarea mucegaiului în spațiile cu umiditate ridicată în aer și cu lumină puțină. Prin urmare, dezumidificarea previne apariția condensului pe pereți, deoarece dezumidificatorul acționează asupra excesului de umiditate din aer.

Din același motiv, dezumidificatorul previne coroziunea aparatelor electrice, a țevilor și a altor suprafețe metalice. O umiditate relativă în mediu peste 50% determină o accelerare a coroziunii componentelor metalice ale aparatelor. Acest lucru se întâmplă din cauza condensului excesiv din mediu.

Prin urmare, după cum tocmai ai putut observa, utilizarea unui dezumidificator nu este un lux, ci o modalitate eficientă de a ajuta la prevenirea și / sau îmbunătățirea bolilor respiratorii și osoase, precum și a protejării bunurilor noastre materiale de umiditate. Este cu adevărat demn de luat în considerare, deoarece nu vorbim doar despre bunuri, ci sănătatea care este mai importantă decât orice.

Din acest motiv, îți recomandăm să intri pe alecoair.ro și să vezi oferta la dezumidificatoare casnice. Alege să cureți și să împrospătezi aerul din casă pentru a proteja propria sănătate și pe cea a celor din jur. Spor la cumpărături!