Aurul
Actualitate

Aurul devine tot mai scump. A atins un nou record istoric

Aurul devine tot mai scump, în contextul unei instabilități geopolitice crescânde, investitorii au reacționat amplu, orientându-se către activele considerate a fi sigure. Această mișcare masivă a determinat o creștere prețul aurului.

Aurul devine tot mai scump. Astfel, prețul metalului galben a atins 301,1915 lei pe gram, marcând astfel un nou record istoric în valoarea acestui metal prețios.

Aprecierea dolarului american și saltul impresionant al aurului la o cotă cuprinsă între 1.982 și 1.994 dolari/ uncie au contribuit la această evoluție notabilă. Prețul s-a apropiat considerabil de recordul anterior de 2.075,47 dolari/ uncie, stabilit în luna august a anului 2020.

O uncie în acest context este echivalentă cu aproximativ 28,35 grame.

Aurul a atins un nou record istoric

Fără o soluționare rapidă a crizei din Orientul Mijlociu, riscul asupra economiei globale este iminent. Acesta ar putea escalada în urma declarațiilor amenințătoare ale președintelui american Biden față de Iran

Această incertitudine alimentează așteptările ca prețul aurului pe gram să atingă niveluri record.

Piața valutară și-a menținut stabilitatea după o notabilă creștere a ofertei în cadrul ședinței de miercuri. Cursul euro a înregistrat o ușoară creștere de la 4,9628 la 4,9643 lei. S-au efectuat tranzacții în intervalul 4,961 – 4,965 lei.

Experții anticipează o scăderea a leului în următoarele luni

Joi, a fost publicat Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România, rezultat al unui sondaj realizat în luna septembrie.

Participanții la sondaj prevăd o scădere a valorii leului în lunile următoare. Și asta din cauza creșterii deficitului de cont curent și al balanței comerciale.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele șase luni, până în martie 2024, se situează la 5,0169 lei/euro, înregistrând o ușoară creștere față de sondajul anterior.

Pentru următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0607 lei/euro, marcată de o ușoară scădere față de previziunile anterioare.

Prețul aurului, la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni

Pe 20 octombrie, prețul aurului a atins cel mai înalt nivel din ultimele trei luni și a înregistrat a doua creștere consecutivă pe parcursul săptămânii.

Cotația aurului în punctul de vânzare a înregistrat o creștere de 0,3% vineri, 20 octombrie. A ajuns astfel la 1.979,3 dolari pe unitatea de măsură, după ce a atins cel mai înalt nivel din 20 iulie în timpul sesiunilor de tranzacționare.

În același timp, contractele futures pentru aur din SUA au înregistrat un avans de 0,5%, ajungând la 1.991,4 dolari per unitate de măsură.

Producătorii de aur au observat o creștere a interesului din partea investitorilor, ceea ce a dus la evoluții pozitive ale acțiunilor lor.

Titlurile VanEck Gold Miners au înregistrat o creștere de 1,9%. În timp ce B2Gold, Barrick Gold și New Gold au cunoscut majorări de aproximativ 5% în decursul săptămânii trecute.

blank