Administratie Locala

Arc de solidaritate România – Japonia, la trei ani de la dezastrul de la Fukushima

Desenele copiilor au făcut înconjurul lumii

2_ambasado_01_a538ba12bd

Gestul de solidaritate şi sprijinul moral, oferite de primarul Neculai Onţanu poporului japonez, după dezastrul lăsat în urma tsunami-ului din martie 2011, sunt privite cu recunoştinţă şi admiraţie, chiar şi după trei ani – aşa cum reiese din scrisoarea primită de la Ambasada României la Tokio, transmisă Primăriei Sectorului 2, locul de unde a pornit expoziţia de pictură spre Ţara Soarelui Răsare.

Atunci, mai exact pe 25 martie 2011, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, domnul Natsuo Amemiya şi primarul Neculai Onţanu au prezentat bucureştenilor o expoziţie cu peste 600 de desene de diverse dimensiuni, realizate de elevii sectorului 2 pentru a fi transmise copiilor din zonele calamitate din Japonia.

Solidari cu problemele prin care trecea la acea vreme poporul japonez, copiii din sectorul 2 pregătiseră o expoziţie originală, intitulată „Alături de voi”, formată din peste 600 de desene ale elevilor din 71 de unităţi şcolare din sectorul 2, montate pe 32 de panouri de mari dimensiuni şi realizate într-un timp record. Cele mai multe au fost reunite într-un album deosebit care a fost trimis în Japonia, împreună cu desenele, pentru a fi primite şi admirate de copii japonezi.

La aproape trei ani de la acest gest umanitar, primarul Neculai Onţanu a primit o scrisoare din partea Excelenţei sale, domnul Radu Şerban, Ambasadorul României în Japonia, în care vorbeşte despre rolul şi importanţa simbolică a desenelor transmise de copiii din sectorul 2 Bucureşti care au primit, la rândul lor, desenele si dragostea micuţilor japonezi:

„La data de 3 martie a.c. am primit la sediul misiunii vizita unui grup de elevi, studenţi şi profesori din Prefectura Fukushima (doamna Mariko Endo, directoarea şcolii primare din Kawamata – localitate situată la aprox. 45 km de Centrala Fukushima Daiichi – împreună cu doi elevi; doi profesori şi trei studenţi de la Universitatea Fukushima).

1_ambasador_01_e74df7fc8a

Scopul vizitei a fost înmânarea desenelor realizare de către elevi din Prefectura Fukushima în semn de mulţumire pentru susţinerea morală primită din partea copiilor români de la mai multe şcoli din Sectorul 2, Bucureşti, după dezastrul din 11 martie 2011.

Doamna Midori Tsuji, profesoară la Universitatea Fukushima, a arătat, într-o scurtă prezentare, impactul pozitiv pe care l-au avut mesajele şi desenele trimise de elevii români, prin care îşi exprimau compasiunea şi solidaritatea faţă de copiii japonezi.

Astfel, în perioada septembrie ~ decembrie 2011, lucrările au fost expuse la Muzeul de Artă din Prefectura Fukushima şi la şcoala din Kawamata, iar între 8 ~ 28 noiembrie 2013 la Centru Cultural din Kawamata (perioada în care au primit şi vizita domnului Mihai SEBE de la Ministerul Tineretului şi Sportului).

La rândul lor, elevi japonezi de la 16 şcoli din Prefectura Fukushima au realizat aprox. 100 de desene, în semn de mulţumire pentru gestul copiilor români, iniţiativă susţinută de studenţi ai Universităţii Fukushima (care în septembrie 2011 au beneficiat de o excursie în România oferită de Guvernul Român) şi de publicaţia locală Fukushima Minpo News. În perioada 24 – 28 februarie a.c. aceste lucrări au fost expuse pentru publicul japonez, în cadrul unei galerii, în gara Fukushima.

În continuare, cei doi elevi de la şcoala primară din Kawamata (clasa a III-a şi a V-a) au adresat pe rând câte un mesaj de mulţumire, după care a urmat o scurtă ceremonie de prezentare a câtorva desene reprezentative.

În final, oaspeţii au mulţumit pentru sprijinul oferit de misiune, adresând totodată rugămintea de a trimite desenele Primariei Sectorului 2. La rândul meu, am reiterat solidaritatea românilor faţă de victimele dezastrului din martie 2011 şi speranţa continuării schimburilor culturale cu instituţiile din Prefectura Fukushima.”

 

blank