Investigaţii, Stiri

Ancheta de la maternitatea din Argeş, după moartea mai multor nou-născuţi a dus la închiderea instituţiei

Un medic legist a sesizat că în maternitate nu se petrec lucrurile corect. Anchetă la Maternitatea din Călineşti-Argeş, după ce un bebeluş s-a născut mort. Cazul a intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică. Maternitatea a mai fost închisă în trecut, din lipsă de personal şi aparatură.

maternitateSaptămâna trecută o mamă a născut un bebeluş mort. Autopsia a relevat faptul ca bebelusul a murit in momentul manevrelor nasterii, in momentul expulziei. Acest fapt a dus la iniţierea unei anchete, care s-ar putea finaliza chiar cu decizia de închiderea a maternităţii din Călineşti.

În spital nu exista decât un medic obstetrician. Maternitatea nu a fost deocamdată închisă, pentru că există o anchetă în derulare.

„Există o anchetă medicală şi anchetă administrativă la spitalul Sf Spiridon din Mioveni, de care aparţine centrul din Călineşti”, a declarat Aura Copciag de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

„La controlul de luni nu s-au constatat deficienţe legate de igienă sau de dotări, toate deficienţele constatate la controalele anterioare au fost rezolvate. E vorba de o problemă bazată de lipsa de personal, legea prevede 1 neonatolog la 3-4 paturi, ori la Călineşti vorbim de 7 paturi şi jumătate de normă de medic neonatolog, la fel şi medicul ATI, care vine la solicitare”.

Ca urmare a acestui fapt, activitatea maternităţii din Călineşti, secţie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Mioveni, a fost suspendată temporar, pacientele însărcinate fiind direcţionate către maternitatea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti.

„Am fost înştiinţaţi în scris de către conducerea spitalului din Mioveni că astăzi (n.r. – miercuri) s-a luat decizia ca până la finalizarea anchetei administrative, sala de naşteri de la Călinesti să fie închisă, iar pacientele din zonă să ajungă la maternitatea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Este o decizie temporară”, a mai spus Aura Copciag.

Copciag a precizat că până în prezent, în urma controlului, au fost descoperite „neconformităţi la blocul alimentar şi la spaţiul de stocare tem­porară a deşeurilor care necesită igienizare”.

Totodată, s-a stabilit că există deficit de personal, în maternitate fiind un sin­gur medic obstetrician, respectiv Georgeta Drăgoi.

„De asemenea, s-a constatat că nu se respectă normativele de personal pentru a­sis­tenţa medicală spitalicească prevăzute într-un ordin al Ministerului Sănătăţii, care impune un minimum de posturi astfel: un medic neonatolog la trei-cinci paturi, punctul de lucru Călineşti are şapte paturi şi o jumătate de normă medic neonatolog, angajat prin contract de prestări servicii. Nu se respectă nici prevederile privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a secţiilor şi compartimentelor de ATI din unităţile sanitare, în compartimentul ATI al Punctului de Lucru Călineşti nefiind angajat niciun medic. Aici, există un contract prestări servicii care prevede prezenţa medicului în unitate, la solicitare”, a mai afirmat Aura Copciag.

Ea a menţionat că la finalizarea verificărilor este posibil să fie limitată activitatea Secţiei Obstetrică, respectiv să nu mai aibă loc naşteri în unitatea medicală.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Mioven are autorizaţie sani­tară de funcţionare pentru secţiile exterioare ATI, Obstetrică – Ginecologie, Chirurgie şi Nou-născuţi din localitatea Călineşti.

DSP Argeş a mai făcut un control la maternitatea din Călineşti şi în luna martie, când s-a constatat că se respectă structura funcţională şi condiţiile de igienă reglementate de prevederile legale în vigoare, dar a fost semnalat faptul că o parte din instalaţiile sanitare necesitau reparaţii. Atunci, unitatea medicală a fost amendată cu 500 lei şi s-au impus măsuri şi termene de remediere a deficienţelor.

Anul trecut, familia unui bebeluş mort la naştere la Secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni l-a acuză pe medicul ginecolog Georgeta Drăgoi că a refuzat să îi facă mamei copilului operaţie de cezariană şi că micuţul a murit din acest motiv, reclamând că este vorba despre o culpă medicală şi depunând plângere la Poliţie.

Mama copilului spunea că aceasta a solicitat transferul de la Călineşti la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, deoarece bebeluşul, în greutate de 4,3 kilograme, nu putea fi născut normal, dar medicul s-a împotrivit.

Ulterior, medicii legişti argeşeni au stabilit că decesul bebeluşului de la secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni a fost provocat de un traumatism cranio-cerebral forte, moartea fiind violentă.

Cazul medicului Georgeta Drăgoi de la spitalul din Călineşti a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni. Procurorii spuneau că acest medic a mai fost inculpat şi trimis în judecată în 5 aprilie 2007 pentru vătămare corporală gravă din culpă medicală.

blank