Life

Analiza de sânge, ce este și de ce trebuie făcută?

Există boli ale căror simptome apar în stadii foarte avansate și care sunt dificil de diagnosticat fără realizarea unor analize amănunțite.

Pentru diagnosticarea la timp a problemelor de sănătate, specialiștii din sectorul medical recomandă un control medical anual în timpul căruia să fie efectuate cele mai uzuale analize pentru verificarea stării de sănătate a unei persoane.

Cu toate acestea, dacă persoana observă că starea sa de sănătate se deteriorează sau pur și simplu nu dorește să aștepte un an până la următorul său control medical, poate solicita analize amănunțite.

Ce este o analiză de sânge?

Analizele de sânge sunt unul dintre principalele instrumente de diagnostic medical, deci este probabil una dintre cele mai importante practici clinice. Ele constau într-un studiu al hemogramei, care cuantifică și evaluează elementele sângelui și un test biochimic, care studiază substanțele chimice prezente în sânge, cum ar fi fierul, zahărul sau vitaminele.

Ce detectează o analiză de sânge?

O analiză de sânge poate detecta boli precum hemoglobina sau anemia, iar altele servesc la confirmarea diagnosticului medicului. De aceea, odată efectuată, analiza nu trebuie să se încheie acolo. Ar fi indicat ca persoana în cauză să arate analizele medicul său de familie, pentru a le examina și stabili următorul pas. Acesta  poate fi o vizită la un medic specialist sau continuarea vieții normale în cazul în care rezultatul este unul bun.

După prelevarea de sânge pentru analize,  sunt analizați parametrii specifici solicitați  de către medic. Printre parametrii cel mai des solicitați se numără hemograma, concentrațiile de minerale, prezența antigenelor și anticorpilor, printre altele.

Așa cum am explicat anterior, hemograma calculează numărul compușilor din sânge, verificând dacă acesta este adecvat. Concentrațiile minerale ajută la calcularea cantității de vitamine optime pentru a  determina dacă există o deficiență sau un exces.

Analiza ajuta la diagnosticarea unor boli precum diabetul, osteoporoza și funcționarea corectă a ficatului sau rinichilor, printre altele.

Totodată, acestea pot ajuta la punerea unui diagnostic mai precis. În plus, uneori, ele sunt dovezi irefutabile ale unui diagnostic dat de medic.

Înainte de efecturarea analizelor de sânge nu trebuie consumat niciun aliment?

Este necesar să nu se consume niciun aliment cu 8 până la 12 ore înaintea analizei, deoarece anumite substanțe din alimente pot influența rezultatele. În plus, persoana care își face analiza este indicat să nu fumeze înainte de efectuarea ei și să ofere personalului medical informații importante despre sănătatea sa fizică și psihică.

De ce trebuie solicitată o analiză  de sânge?

Se poate solicita o analiză de sânge de la oricare dintre specialiștii și medicii de familie. Rezultatele pot releva deficiențe ale compușilor biologici sau probleme de sănătate ale căror simptome nu s-au manifestat încă. Este una dintre primele analize de diagnostic solicitate și face parte din evoluția și monitorizarea oricărei boli și a efectului pe care tratamentul îl are asupra unei persoane.

Importanța controalelor medicale

Chiar dacă vă simțiți bine, este esențial să faceți un control medical anual complet și analize în funcție de vârstă, stilul vostru de viață și istoricul vostru medical. În acest fel, puteți anticipa posibile probleme de sănătate pe care le aveți și evita suferințe inutile.

Analize medicale de rutină

Pe lângă analizele de sânge, există și alte analize medicale de rutină pentru verificarea sănătății fizice.

Una dintre ele este analiza la urină, care va arăta dacă există probleme care afectează sistemul renal și urinar . De asemenea, aceasta evaluează pH-ul urinei, precum și existența substanțelor microscopice sau macroscopice care pot indica anumite boli. Deși această analiză nu are nevoie de pregătire, trebuie reținut că proba de urină trebuie să fie din prima urină de dimineața și că în niciun caz nu trebuie făcută înainte, în timpul sau după menstruație.

Analizele hormonale sunt mai frecvente la femei și, datorită acestora, pot fi diagnosticate boli precum tulburări ale ovarelor sau ale ciclului menstrual, precum și probleme de fertilitate, printre altele. În acest caz, spre deosebire de analiza la urină, se realizează frecvent pe tot parcursul ciclului menstrual, deoarece nivelurile de hormoni variază în funcție de perioada ciclului.

De ce merită făcut un examen medical?

După cum am spus, un examen medical poate ajuta la diagnosticarea bolilor timpurii ale căror simptome se manifestă în timp.

Unde se fac analize de sânge?

Există centrele de analize medicale în orice oraș din țară, astfel încât nu va fi dificilă găsirea centrului care vi se potrivește cel mai bine în funcție de zona voastră. De exemplu, dacă locuiți în Cluj puteți căuta pe internet un laborator analize Cluj.

Dacă locuiți în Constanța puteți căuta tot online analize medicale Constanța. Suntem singuri că veți găsi laboratorul potrivit pentru realizarea unor analize medicale de calitate.

blank