Politologul Alina Mungiu-Pippidi consideră că viitorul Parchet European nu era o structură necesară, iar succesul său este mai degrabă improbabil, având în vedere experienţa OLAF. Într-un articol publicat pe platforma romaniacurata.ro, Mungiu-Pippidi răspunde şi la o întrebare care a general conflicte în ultimele zile: E în interesul României să ajungă Kovesi Parchetul European?

„Fiind o instituţie creată prin activism românesc (Macovei), chiar dacă nu întemeiat pe dovezi că ar funcţiona mai bine decât ce avem deja, era bine dacă o puteam ocupa noi, că spre deosebire de bulgari nu avem deloc oameni în poziţii internaţionale, fiind cronic incapabili să promovăm valori. Kovesi e competentă, la fel şi alţi procurori români mai puţin celebri. E normal să fie susţinută Kovesi de Comisie, că în fond a făcut politica lor, şi e normal să se opună coaliţia de guvernare, că în fond s-au găsit destule greşeli ale lui Kovesi (cea mai mare, lipsa de cenzură internă a unor comportamente ca la DNA Ploieşti sau Oradea). Kovesi nu e lipsită de talent politic, la referendum nu a vrut să bage Parchetul, unde era şefă, pe o anchetă cu miză clar politică (Morar a făcut asta şi ea doar a moştenit ancheta), a ajuns din nou în situaţia asta forţată după ce Iohannis a ajuns preşedinte şi a vrut guvernul său. Ponta şi Gabi Oprea pot zice mai multe, dacă ne-am putea baza pe ei că zic vreodată tot adevărul. Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA (indiferent cine e numit) şi e trist pentru noi că la cum s-au tras cărţile nu se poate petrece altfel decît ca un nou episod de război civil românesc, fără vreo miză reală în rezolvarea corupţiei la noi sau în Europa”, scrie Alina Mungiu-Pippidi.

Citeste si...
Unde a dus-o Alex Erbaşu pe soţia lui în luna de miere

Președintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a declarat miercuri seara că Parlamentul European și Consiliul UE sunt parteneri egali și că în negocierea pentru procurorul șef european nu contează diferența de voturi date pentru Jean-Francois Bohnert și Laura Codruța Kovesi.

În cadrul reuniunii reprezentanţilor permanenţi în Consiliul UE (COREPER), Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc, cu 50 de voturi, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european.

In urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Voyul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.