Alexandru Pițurcă
Actualitate

Alexandru Pițurcă a ajuns marți la DNA. Fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal este audiat de procurori

Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal Victor Pițurcă, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat de procurori.

Alexandru Pițurcă a ajuns la DNA. Între timp, Victor Pițurcă a fost scos din arest și adus la sediul DNA pentru a fi audiat în același dosar. Fostul selecționer al naționalei României de fotbal a fost reținut în dosarul măștilor neconforme livrate către spitalele Ministerului Apărării. În dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, mai transmit sursele citate. Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

Acuzațiile care sunt aduse de procurorii DNA

DNA anunțat, luni, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu, director general al Companiei Naționale Romarm SA, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală și reținerea unei persoane pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Surse judiciare au precizat că persoana vizată în dosar ar fi fostul selecționer al echipei naționale de fotbal Victor Pițurcă.

Procurorii DNA notează în ordonanţă că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu peste 8.000.000 lei

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„În schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

blank