media (19)Multe persoane prefera sa nu foloseasca lotiuni de protectie solara, de teama ca nu vor obtine bronzul dorit.

Nimic mai neadevarat!Dimpotriva, lotiunile acopera si ofera protectie pielii contra razelor UV atat de nocive, si asta fara a afecta in vreun fel bronzul!

Sa invatam sa calculam SPF-ul, pentru un bronz fara griji!

Spre exemplu, sa luam in calcul timpul pe care l-am putea petrece la soare, fara ca pielea sa ajunga sa sufere arsuri (20 min. Ii sunt suficiente unei pieli deschise la culoare, sa devina rosie). Aceste minute se vor inmulti cu factorul SPF inscris pe produsul utilizat. Prin urmare, la o crema cu SPF 15, ne putem expune la soare, fara sa ne trezim cu pielea arsa: 15*20 min. = 300 min. = 5 h. Totusi, avand in vedere ca pielea fiecaruia dintre noi este diferita, este de preferat ca in acest interval dee cinci ore obtinut, sa mai aplicam de cateva ori lotiunea, pentru a fi mai siguri de protectia oferita.

 Este bine de stiut ca un produs cu SPF 15 blocheaza 93.3% din razele UV, iar unul cu SPF 30 blocheaza u doar 3.4% mai mult – adica 96.7%. Asadar, diferenta notabila nu e data de protectia fata de radiatii, ci de timpul care se poate petrece la plaja, fara sa avem probleme. 

Totodata, ca sa stii ce tip de SPF este potrivit pentru tine, trebuie sa descoperi care este fototipul pielii tale:

– Pielea alba (in general, la persoanele cu parul roscat) se va arde intotdeauna, nu se bronzeaza niciodata si vor obtine multi pistrui – rezista doar 5 minute fara sa se arda.

 Pielea deschisa la culoare se arde intotdeauna, poate prinde si un bronz deschis, dar, la fel, si multi pistrui – rezista 10 minute fara sa se arda.

Pielea deschisa spre inchisa se poate arde uneori, mereu se bronzeaza (mediu), si are si cativa pistrui – aceasta poate rezista 30 minute fara sa se arda.

– Pielea inchisa nu se arde niciodata, obtine mereu un bronz intens, fara pistrui – poate rezista si 45 minute fara arsuri.

– Pielea inchisa intens– rezista cel mai mult, respectiv 60 minute fara probleme.

-Evident, pielea neagra nu se arde niciodata si are rezistenta totala la soare!