Se taie aceste pensii
Actualitate

Se taie aceste pensii! E oficial. Decizia care va intra în vigoare în România

Se taie aceste pensii! Legea pensiilor speciale a ajuns la forma finală. Actul normativ a ajuns pe masa deputaților, care vor relua dezbaterile privind reforma pensiilor speciale, săptămâna viitoare.

Se taie aceste pensii! Săptămâna viitoare, Camera Deputaților va relua dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale. Totul se întâmplă după ce liderii coaliției de guvernare au depus un set de amendamente.

Proiectul privind reforma pensiilor speciale, pe masa deputaților
Actul normativ a trecut de Senat și este pe masa deputaților pentru votul decizional.

Documentul constituie un obiectiv în Planul Național de Redresare (PNRR). Ministerele de resort trebuie să trimită Comisiei pentru muncă puncte de vedere despre modificările propuse la proiectul privind reforma pensiilor speciale.

Modificările aduse de Guvern

Coliția de guvernare a depus un amendament care prevede un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, doar pe suma care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie.

În documentul propus se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați.

De asemenea, un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu, prin excluderea anumitor categorii.

Klaus Iohannis a cerut urgentarea procedurilor

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut politicienilor să urgenteze reforma pensiilor speciale, pentru ca România să nu piardă bani din PNRR.

Președintele Klaus Iohannis a asigurat că România nu va pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele lucruri se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide e de înțeles din punctul meu de vedere.

Vor fi îndeplinite toate jaloanele din PNRR, sunt plin de speranță. Ar fi păcat să nu se realizeze, a fost complicat de negociat pentru acești bani, e o sumă imensă de care e păcat să nu se bucure România”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Actul normativ prevede creșterea vârstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii. În plus, și calculul veniturilor se schimbă: se dublează impozitul pentru sumele care nu se bazează pe contribuții.

Liderii coaliției au negociat cu Banca Mondială și Comisia Europeană principiile care stau la baza calculării pensiilor speciale. Noua lege prevede că aceste venituri nu se vor mai putea cumula, cum se întâmplă deseori în cazul magistraților, și că valoarea acestora nu va fi mai mare decât a salariului primit în anii de muncă.

blank