S-au dus zilele în care stiloul era un cadou minunat. Când caligrafia perfectă era o mare virtute. În prezent, doar cei nostalgici sau romantici scriu de mână. Și de ce ar trebui să continuăm să facem acest lucru dacă putem folosi computerul? E bine, există câteva motive extraordinare pentru care ar trebui să scriem cât mai des de mână. Iată-le:
1.Reținem mai bine informațiile
Este un chestiune clasică. Toată lumea a auzit despre faptul că, dacă scriem de mâna, reținem mai ușor. Și nu este o prostie. Gândindu-ne la litere și scriindu-le timp de câteva minute sau ore, conținutul ajunge treptat la creier. În plus, este frumos că fiecare linie este diferită, că nu există un rezultat uniform. Și în varietate se află gustul, deoarece experții de la Universitatea din Indiana au demonstrat că această diferență ajută la învățare.
2. Ne dezvoltăm capacitatea de sintetizare
Scrierea de mână este obositoare. Și, prin urmare, dacă nu suntem deosebit de muncitori, vom prefera să facem economie de timp și efort și să rezumăm informațiile, în loc să scriem detalii inutile. Căutăm și alte modalități de a transmite rapid ceea ce vrem să spunem, prin diagrame sau hărți conceptuale. Asta înseamnă să gândim, să ne punem mintea la treabă și, în același timp, să o menținem tânără.
3. Evităm stimulii externi
Trebuie să recunoaștem, un computer cu Internet este o tentație permanentă și de foarte multe ori ajungem să ne verificăm e-mailul, Twitter-ul sau Facebook-ul atunci când ar trebui să ne concentrăm asupra muncii sau scrierii. În fața unei foi de hârtie ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Deși există întotdeauna posibilitatea de a ne lăsa furați de peisaj, de a desena etc.
4. Scrierea de mână nu ne afectează vederea
Oamenii de știință nu au ajuns la un consens în privința daunelor pe care ni le provoacă ecranele LED. Unii spun că lumina pe care o degajă poate fi, pe termen lung, dăunătoare retinei. Așa că, este mai bine să ne protejăm sănătatea și să alegem varianta despre care știm că nu ne afectează vederea.
5. Activează mai multe regiuni ale creierului
Scrierea de mână activează atât funcția motorie la mișcarea brațului și a mâinii, cât și vizuală și cognitivă. Punem în practică ceea ce se numește manipulare manuală delicată, care este capacitatea de a mânui lucruri mici cu degetele. „Rețeaua neuronală care controlează această capacitate se suprapune cu cea a limbajului și, prin urmare, scriind de mână, învățăm să vorbim mai bine decât tastând pe computer”, este de părere David Bueno, doctor în biologie și cercetător în genetică la Universitatea din Barcelona.
6. Devenim mai organizați
Atunci când scriem de mână, putem șterge, desigur, dar de obicei încercăm să scriem cât mai îngrijit. Acest lucru ne face mai reflectivi. Ne obligă să gândim înainte de a scrie. Să ne organizăm, fiindcă ne forțăm să structurăm cunoștințele astfel încât să fie ușor de înțeles.
7. Ne îmbunătățim ortografia
Facem din ce în ce mai multe greșeli de ortografie și faptul că tastăm pe computer are mult de-a face cu aceasta. Știm că, dacă le observăm, le putem corecta. Atunci când scriem pe hârtie, acordăm mai multă atenție ortografiei, deoarece erorile vor rămâne scrise, indiferent dacă ne dăm seama sau nu.
Ținând de aceste motive, vei începe să scrii mai mult de mână? Dacă da, nu ezita să-ți cumperi un stilou Parker.
Și, de ce nu, niște creioane. Pune în coșul de cumpărături și o ascuțitoare electrică. Va trebui să-ți ascuți creioanele, la un moment da. Succes!