Life, Stiri

7 lucruri surprinzatoare interzise in alte tari! Unde nu poti folosi Facebook sau unde e interzis sa mesteci guma

Desi tie ti se pare firesc sa ai acces la toate aceste lucruri – gen Facebook, jocuri video sau guma de mestecat – in unele tari sunt considerate periculoase, asa ca au fost interzise.

img_1523691_thumbs_600x400_1789061

Cinematografele in Arabia Saudita

Cu foarte putine exceptii, cinematografele au fost interzise in Arabia Saudita inca din anii ’80. De vina sunt fanaticii islamisti, care nu le-au considerat potrivite cu cultura si credintele islamice.

 

 

Facebook

Guvernul chinez a interzis Facebookul in 2009, in urma revoltelor din regiunea  Xinjiang. Totusi, Mark Zuckerberg nu se da batut si incearca sa ii convinga pe oficialii chinezi sa accepte din nou reteaua sa de socializare. Anul trecut le-a facut o a patra vizita chinezilor, carora li s-a adresat chiar in limba mandarina. Facebookul este interzis sau cenzurat in tari precum Iran, Siria sau Iraq.

 

 

Twitterul

Nici Twitterul nu are o soarta mult mai buna decat Facebook-ul si asta din motive de natura politica. Cum este de asteptat, este interzis in Coreea de Nord (dar ce NU e interzis in Coreea de Nord?!), in China (desi chinezii au gasit modalitati de a-l folosi oricum!) si in Iran.

Twitterul a mai fost interzis si in alte tari, in momente „delicate”, in general de natura politica. A fost blocat in Egit in timpul protestelor din ianuarie 2011 si in Turcia in martie 2014.

 

 

 

Jocurile video sunt interzise in Grecia

Jocurile video au fost interzise in Grecia in 2002. Oficialii greci au dorit, de fapt, sa interzica masinile de jocuri de noroc si, din exces de zel, au interzis si jocurile electronice. 

 

 

Guma de mestecat

Desi pare incredibil, guma de mestecat este interzisa in Singapore inca din 1992. Cei care nu respecta regula sunt amendati cu 1000 de dolari sau pot ajunge chiar la inchisoare. Daca arunci guma mestecata pe strada primesti o amenda de 500 de dolari.

Guma poate fi mestecata doar in scopuri terapeutice si procurata doar pe reteta de la medic. 

 

 

Valentine’s Day

Ziua indragostitilor nu este pe gustul musulmanilor. In Malaysia, unde 60 la suta din locuitori sunt musulmani, Valentine’s Day este interzisa. Nici in Pakistan Ziua Indragostitilor nu este mai apreciata, iar in Iran si Arabia Saudita este cu desavarsire interzisa.

 

 

Playback-ul

In 2005, presedintele din acea vreme al Turkmenistanului, a interzis playbackul pentru a pastra nealterata cultura adevarata. De asemenea, a interzis opera si baletul, pe care le-a etichetat drept „inutile”.

blank