Blog, Publicitate

7 lucruri despre granit pe care nu le-ai stiut

SDC10302__22861_zoom

Granitul este o piatra foarte dura folosita deseori pentru decorari interioare sau exterioare, mai ales in bucatarii sau bai. De asemenea este folosita in diverse spatii si pentru placari, fiind disponibila in mai multe culori si nuante – vezi aici o oferta larga de diferite tipuri de granit.

Mai multe lucruri nu prea se stiu despre aceasta roca, asa ca pentru imbunatatirea cunostintelor despre granit am sa prezint 7 lucruri putin cunoscute despre el.

  • Granit inseamna grau. De fapt forma cuvantului vine din latinescul “granum: care insemna grau. A primit acest nume datorita texturii sale granulare ce este formata prin modul in care cristalele de leaga unele de altele in dezvoltarea sa.

  • Culoarea granitului depinde de tipul de feldspat care il contine. Culorile granitului variaza de la rosu la verde si galben.

  • Cei mai inalti munti din lume sunt formati din granit. Acestia sunt in Pakistan pe partea de nord-vest a Turnurilor Trango. In Europa Mont Blanc este un mare masiv de granit.

  • Toate formele de granit de pe suprafata Pamantului au fost “urcate” din adanc, de undeva de la 2 la 30 de kilometri adancime.

  • Cel mai inalt munte din granit din lume este Kangchenjunga, cu o inaltime de 8586. Ca inaltime este al treilea munte din lume, dupa Everest si K2. Kangchenjunga impreuna cu varfurile adiacente au fost create dintr-o placa de 3,5 kilometri de granit.

  • Densitatea granitului este de 2,65 kg/dm3 aproximativ de doua ori mai mare ca cea a apei, in acelasi volum. Crusta continentala este compusa majoritar din granit, astfel pamantul de sub picioarele noastre este destul de rezistent. Daca ii luam in considerare greutatea, aproximativ 50% din granit este oxigen.

  • Ca multe alte materiale naturale si granitul este radioactiv. Insa nu trebuie sa ne facem griji, cantitatea de uranium din granit nu este destul de mare pentru a provoca probleme.

Sper ca aceste 7 lucruri ti-au imbunatatit cunostintele despre granit si ti-au oferit cateva informatii in plus.