Life, Stiri

5 semne care te previn că suferi de stres cronic

5-semne-care-te-previn-ca-suferi-de-stres-cronic-18480545

Lipsa unei separații decente între timpul de lucru și cel dedicat familiei, „aducerea acasă a problemelor de serviciu” – și viceversa –, și acestea pot fi cauze ale apariției și accentuării stresului.

Stresul cronic reprezintă o lovitură puternică pentru organism, spun cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, însă dacă suntem atenți la semnalele pe care organismul nostru le dă, am putea să înțelegem înainte de apariția colapsului că trebui „să turăm mai puțin motoarele” și să facem loc în viața noastră unor binevenite recreații.

Care sunt semnele stresului cronic?

Vise ciudate. Se știe că visele au un impact puternic şi pot afecta starea de spirit a oamenilor, după ce se trezesc. Din cauza stresului, putem avea vise ciudate şi ne putem trezi de mai multe ori în timpul nopţii. Nu vom avea un somn odihnitor, iar stările și neliniștile pe care le-am trăit în vis ne pot însoți întreaga zi. Mai mult, chiar, nevoia omului de a-și explica orice – inclusiv sensul viselor neobișnuite – accentuează sentimente precum deruta, neliniștea, disconfortul, toate stări favorizante ale stresului.

Un apetit nestăpânit pentru dulciuri. Conform studiilor realizate de același corp de cercetători din Statele Unite, stresul este „vinovat” și pentru dorinţa noastră de a mânca ciocolată. Ciocolata eliberează endorfinele și ne ajută să ne simțim mai bine – dar acesta este un adevăr valabil doar dacă se păstrează o limită (2-3 pătrățele de ciocolată pe zi), pentru că și consumul în exces de ciocolată nu va face decât să accentueze starea de agitație și stresul.

Dureri de stomac. Tensiunea în care trăim ne poate provoca atât dureri de cap și insomnii, cât şi dureri de stomac. Încă de acum mai mult de o jumătate de secol, un grup de cercetători din Berlin a pus verdictul: persoanele stresate sunt de două ori mai predispuse să sufere de dureri de stomac. Există chiar forme de ulcer gastric sau duodenal care sunt provocate de stres. Stresul poate adânci un ulcer cu nișă, pe când odihna și somnul îndeajuns pot fi factori favorizanți pentru cicatrizarea acestuia.

Gingii inflamate. Gingiile inflamate pot fi semnul instalării parodontozei. Încă nu se știe exact care este mecanismul ce face legătura între stres și problemele gingivale, dar un studiu realizat în Brazilia arată că persoanele care se confruntă zilnic cu o formă de stres puternic sunt predispuse la parodontoză.

Acneea și alergiile pielii. Diferite probleme ale pielii, de la acnee până la forme grave de alergii, pot fi cauzate sau cauționate de stres. Studii realizate de Universitatea din Los Angeles arată că persoanele care trăiesc și lucrează în prezența unor factori puternici de stres dezvoltă unele boli la nivelul pielii, pentru ca în momentul în care își schimbă stilul de viață și se eliberează de stres și aceste probleme să se diminueze sau chiar să dispară.

blank