Life

3 particularități ale mâncării libaneze

Spre deosebire de alte bucătării cu specific oriental, gastronomia libaneză este mai puțin cunoscută la noi. Chiar dacă există preparate pe care probabil le-ai încercat, cum este de exemplu falafelul sau humusul, există anumite caracteristici specifice nu doar regiunii Orientului Apropiat, cât mai ales acestei țări, Libanul.

O caracteristică a bucătăriei orientale o reprezintă combinațiile inedite de ierburi aromatice și mirodenii, care condimentează și totodată completează generos orice fel de mâncare. Spre exemplu, salata tabouleh, care deși conține în principal bulgur în combinație cu roșii tocate mărunt, pare predominant alcătuită din pătrunjel tăiat. Datorită conținutului bogat de vitamina C furnizat de pătrunjel, dar și a modului rapid de preparare, rețeta a fost adoptată cu succes și în bucătăria occidentală.

 

Bucătăria libaneză se află sub influența unui mix și de culturi care și-au pus amprenta pe istoria și obiceiurile acestui popor.

Cu o mare diversitate culturală și etnică, Libanul a fost întâi patria fenicienilor, pentru ca ulterior să aparțină, pe rând, Imperiului Roman și a celui Otoman și în final să-și câștige independența față de Franța, în anii ‘40. A avut apoi o perioadă de înflorire financiară, în jurul anilor 1970, când a fost denumit Elveția Orientului, iar capitala, Beirut, a căpătat renumele de ”Paris al Orientului Mijlociu”.

Gastronomia din Liban

Sub influența atâtor culturi, gastronomia libaneză păstrează influențe ale acestora, având totuși la bază dieta specifică zonei mediteraneene. Bucătăria libaneză se bazează pe ingrediente proaspete specifice, precum carnea slabă, peștele și fructele de mare, dar și multe legume, ierburi sau condimente care le asezonează.

Iată câteva aspecte specifice ale gastronomiei din Liban, care păstrează multe din influențele culturilor și etniilor diferite care și-au pus amprenta asupra acestei țări.

1.   Micul dejun și deserturile sunt de inspirație franceză.

Micul dejun în Liban poate să fie în stil francez, cu croissant, cafea, unt, gem de fructe, sau alcătuit din za’atar (o combinație de cimbrișor, oregano și măghiran) împreună cu sumac, un alt tip de mirodenie specific zonei, și susan prăjit servite cu bucăți de lipie.

Deserturile, la rândul lor pot să fie ori foietaje, ori celebra crème brûlée, de inspirație franceză.

2.   Aperitivele (mezze) sunt specific libaneze.

Deși în majoritatea bucătăriilor orientale, cum sunt cea turcească, iraniană, iordaniană etc., înaintea felului principal se servesc multe aperitive numite mezze, este interesant de știut că proveniența acestui obicei este de fapt de origine libaneză. Mezze constă într-un număr impresionant de mici antreuri sau aperitive servite simultan, din care mesenii își pun câte puțin în farfurie, pentru a degusta din fiecare în parte.

 

Exemple de aperitive de acest fel sunt:

  • Baba Ganoush, o salată de vinete coapte pregătită însă cu ulei de măsline și pastă de susan;
  • Tabbouleh și Fattoush, salate din legume care, ambele, au origine libaneză;
  • Hummus, renumita pastă de năut și tahini;
  • Muhammara, pastă de ardei cu nuci pisate și ceapă, etc.

 

O masă specifică libaneză începe cu aceste aperitive reci, care au o consistență cremoasă și se servesc primele, fiind urmate de cele calde: Falafel, chifteluțele din năut, Ras Asfour, un meniu din carne de vită deasemenea foarte renumit, sau Kibbeh Nayeh, tot o mâncare tradițională care este un tip de carne tocată și condimentată, car însă nu este gătită pe foc.

Masa continuă cu felul principal, alcătuit din diverse tipuri de carne ușoară, pește, fructe de mare servite cu multe legume și sosuri. Deserturile pot să fie de exemplu croissante ori crema de zahăr ars, de inspirație franceză, sau foietajele specifice Orientului Mijlociu și zonei estice a Mediteranei, preparate însă cu apă de trandafiri și miere în loc de zahăr.

Mesele sunt însoțite de câte un pahar de ouzo sau arak, un lichior de anason, iar finalul ei este anunțat de cafea sau ceai și de narghilea.

3.   Cafeaua e aromatizată cu cardamom.

Cardamomul, unul din cele mai vechi condimente existente și utilizat în multe bucătării orientale, are o aromă puternică, ușor dulce, și o notă fină de eucalipt. Se folosește atât în mâncăruri dulci, cât și picante, iar pentru a elibera o aromă mai intensă trebuie curățat și zdrobit în mojar înainte de a fi adăugat în aceste preparate. În antichitate se folosea mai mult ca substanță medicinală sau parfum, iar acum este printre cele mai scumpe condimente, după șofran și vanilie.

În Liban cardamomul, care pe lângă aroma intensă și gustul aromat are și bune proprietăți antioxidante sau de reducere a tensiunii arteriale, este folosit pentru a aromatiza cafeaua.

Mâncarea libaneză reprezintă un mix al multor culturi și prezintă influențe specifice. Senzațiile și aromele orientale incită papilele gustative ale oricărui gurmand și sunt în același timp foarte sănătoase, reprezentând un echilibru benefic pentru corp și minte.

Dacă ești acasă sau la birou și dorești o mâncare sănătoasă și sățioasă, dacă vrei libaneză folosește aplicația Food Panda pentru a te bucura oricând de aceste delicii orientale din ingrediente mereu proaspete.

blank