Life

3 beneficii incredibile ale lecturii pe care este posibil să nu le știi

Îți place să citești? Te bucuri de fiecare dată de poveștile pe care le trăiești alături de personaje? Ai și de ce. Lectura este o activitate minunată. Pe de altă parte, are beneficii incredibile.

Comparativ cu istoria omenirii, scrisul a fost inventat destul de recent. A avut loc pe la sfârșitul perioadei preistorice. Alfabetul are doar 3.800 de ani, iar Johannes Gutenberg a inventat tipografia modernă în 1450. Astăzi, lectura poate fi considerată un pas foarte important și esențial în dezvoltarea ființei umane.

În era digitală sau a informației, lectura este foarte condensată. Se întâmplă acest lucru din cauza fluxului mare de informații. În ultimii 30 de ani, specialiștii în psihologie cognitivă au analizat mecanica lecturii. Rezultatele studiilor au fost surprinzătoare. Lectura, acel comportament repetat și învățat în mod regulat, are beneficii semnificative pentru viața de zi cu zi. Iată 3 dintre cele mai importante:

  1. Lectura contribuie la stimularea mentală

În 2011, câțiva neurologi francezi și portughezi au publicat un un studiu privind impactul lecturii asupra creierului. În timpul studiului publicat în revista “Reading acquisition enhances an early visual process of contour integration” au fost comparate trei grupuri. Primul a fost format din 31 de adulți care învățaseră să citească în copilărie. Al doilea grup era format din 22 de persoane care au învățat să citească la vârsta adultă, în timp ce al treilea grup era format din 10 persoane care nu știau să citească. Studiul a folosit rezonanța magnetică pentru a măsura funcțiile cerebrale ale participanților în timp ce aceștia au răspuns la sarcinile de limbaj oral, scris și vizual. Concluziile studiului au fost următoarele:

  • Zona lobului occipital, unde sunt procesate informațiile vizuale, este întărită în timpul lecturii. Primul grup a reușit să proceseze informațiile vizuale cu o precizie mai mare datorită întăririi lobului occipital care are loc datorită stimulării vizuale a lecturii. Cu ajutorul imaginației stimulează și creativitatea. De asemenea, lobul occipital are un impact mare asupra luării deciziilor.
  • Lobul parietal este partea creierului care procesează literele în cuvinte și cuvintele în gânduri. Cititorii își îmbunătățesc și stimulează această zonă. Lobul parietal este recunoscut pentru capacitatea sa de a crește abilitățile expresive. De asemenea, intervine în înțelegerea lecturii. La citire, zona lobului parietal este activată, lucrând împreună cu lobul temporal pentru a stoca informații.

Lectura este o modalitate bună de a îmbunătăți stimularea mentală și, indiferent de vârstă, ajută la dezvoltarea de noi neuroni. Aceasta este o veste bună pentru toată lumea și arată importanța lecturii pe tot parcursul vieții. Cel mai important, demonstrează încă o dată necesitatea vitală de a învăța copiii să citească.

  1. Lecura îmbunătățește relațiile interumane

Există dovezi că citirea textelor de ficțiune are beneficii psihologice. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au demonstrat că stimularea realității este transmisă prin intermediul a ceea ce citim la creier. Astfel, devenim mai empatici și percepem altfel relațiile interumane. Reușim să fim mai sociabili. Pentru creier, ficțiunea este mult mai mult decât simplă distracție.

  1. Reduce stresul, nervii și anxietatea. Este o metodă eficientă împotriva insomniei

Lectura ajută și la reducerea stresului. Un studiu realizat în 2009 de cei de la Universitatea din Sussex a constatat că lectura reduce stresul cu 68%. Cititul este o formă de relaxare la fel de eficientă ca a asculta muzică, a  bea o ceașcă de cafea sau de ceai fierbinte, fie a ieși la plimbare.

Potrivit neuropsihologului britanic David Lewis, când citim și ne lăsăm atrași de poveste uităm de griji și de stresul zilnic. De asemenea, avem șansa să explorăm imaginația autorului.

Acest lucru se datorează faptului că datorită lecturii, mintea noastră este distrasă. Astfel, se ameliorează tensiunea de la nivelul mușchilor și inimii, îmbunătățindu-se în același timp capacitatea noastră de concentrare. Beneficiile încep cu doar șase minute de lectură în liniște.

Apropo, ție ce gen de cărți îți place să citești? Îți plac cărțile filosofice ale lui Friedrich Nietzsche? Sau îți place să citești cărți fantastice precum cele scrise de scriitorul britanic Jrr Tolkien?

Dar știi…nici nu contează ce gen de cărți îți plac. Important este să citești pentru a profita de toate beneficiile pe care lectura ți le oferă. Lectură plăcută!

blank