Bacșiș pe care românii îl lasă în baruri ori restaurante va putea fi trecut și pe nota de plată, cel mai probabil din această toamnă. Modificarea, estimată că ar urma să dubleze veniturile angajaților din domeniu, a fost convenită astăzi de reprezentanții industriei cu ministrul de Finanțe.

Operatorii din turism din Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) au ajuns astăzi la un acord cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și noul președinte ANAF, Mirela Călugăreanu, astfel bacșiș va urma să fie introdus pe nota de plată în HORECA.

„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines.

Antreprenorii spun că legalizarea bacșișului ar scoate la lumină zeci de milioane de euro, care sunt în acest moment nefiscalizați. Oamenii de afaceri au ajuns chiar să se roage de stat să impună un nou impozit în acest sens.

Citeste si...  Vezi cine este rivalul lui Barna la şefia USR şi cum s-a închis leadershipul central

Proprietarii restaurantelor spun că trebuie legalizat bacşişul dat la plata cu cardul şi cel prin ordin de plată, adică prin bon fiscal.

„Astăzi, un angajat care primeşte bacşiş prin card sau prin ordin de plată, el este considerat venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria astăzi este reglementarea acestui bacşiş, ceea ce înseamnă că, la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”, spune Daniel Mischie, directorul general al unui lanț de restaurante.

Se estimează că peste 100 de mii de angajaţi din această industrie vor avea câştiguri mai mari, dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă și nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţiilor sociale.