Actualitate, Featured

Victor Ponta explică, pentru toată lumea, ce presupune starea de urgență

Fostul premier Victor Ponta a lansat pe pagina sa de Facebook un „Jurnal de epidemie”, în care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă STAREA DE URGENȚĂ pentru cetățeanul obișnuit, nu pentru instituții.

Liderul Pro România, jurist de profesie, a făcut o analiză LIVE pe Facebook a principalelor prevederi din decretul semnat luni de președintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta spune că toate zilele în care un cetățean stă în carantină, izolare sau în spital se consideră concediu medical.

Legat de contractele de muncă, toate contractele se prelungesc, arată fostul premier. În baza legislației semnate azi de președintele țării, dacă va fi o zonă cu focar de coronavirus, ca în Italia, în acea localitate sau cartier se va limita accesul sau ieșirea din casă.

„Avem stare de urgență și trebuie să explicăm non-stop ce înseamnă acest lucru. Suntem într-o situație serioasă, e un lucru bun că s-a declarat starea de urgență, putea să se facă asta de acum o săptămână. Cu siguranță Parlamentul va ratifica starea de urgență zilele viitoare. Încerc să vă explic ce înseamnă pentru omul obișnuit starea de urgență.

Starea de urgență e prevăzută în Constituție, mai sunt o Ordonanță și o lege despre asta. Absolut toți cetățenii români, indiferent că au sau nu au asigurare, că au plătit sau nu taxe, au dreptul, conform acestui decret, să beneficieze de servicii medicale gratuite. Totul este acoperit de stat, nu trebuie să dați bani din buzunar.

Se decontează zilele de izolare, nimeni nu are voie să te dea afară dacă ești în carantină, nu are voie să nu-ți plătească zilele de izolare” – Victor Ponta.

Al doilea lucru, scrie în anexele acestui decret că libertatea de mișcare e limitată. Asta înseamnă că orice cetățean român nu poate fi oprit să vină în România. Însă oricărui cetățean care se află pe teritoriul României poate să-i fie limitată mișcarea, poate fi pus în carantină sau izolare.

Toate zilele în care un cetățean stă în carantină, izolare sau în spital se consideră concediu medical, așa scrie în decret. Se decontează aceste zile, nimeni nu are voie să te dea afară dacă ești în carantină, nu are voie să nu-ți plătească zilele de izolare. Toți trebuie sa respecte aceste reguli, indiferent cum te cheamă și din ce țară vii.

Legat de contractele de muncă, toate contractele se prelungesc. Nu ai voie să faci grevă în anumite domenii, de siguranță națiională. O să întreb dacă se aplică și la medicii rezidenți, acum au o situație juridică specială.

Se vorbește de rechiziții de imobile, să nu înțelegeți că intră poliția peste dv în casă să vă ia apartamentul. Avem o mulțime de instituții publice, MAPN, MAI, SRI, RAAPS care au hoteluri, au zone în care se pot organiza zone pentru carantină în care oameni pot sta în condiții decente. Nu vreau să mai aud pe toți vorbind că se închide Bucureștiul, dar, în baza legislației, dacă va fi o zonă cu focar de coronavirus, ca în Italia, în acea localitate sau cartier se va limita accesul în și dinspre sau ieșirea din casă„, a explicat Victor Ponta pe Facebook.

Nu va da faliment nicio bancă din România dacă 90 de zile va suporta ratele la credite, mai mult firmele trebuie ajutate de bănci cu capital” – Victor Ponta

Fostul premier spune că este nemulțumit de faptul că nu există nimic concret în decretul semnat de Klaus Iohannis pe partea economică, dar speră că acest aspect se va rezolva zilele viitoare.

„Sunt mii de firme românești care, dacă pe 25 ale lunii trebuie să plătească contribuții, taxe, vor intra în faliment. Vor da afară zeci sau sute de mii de angajați, care vor merge acasă și nu au ce să pună pe masă familiilor. Sper că proiectul pe care noi l-am depus deja la Parlament să fie transformat miercuri în OUG. Trebuie dat un mesaj către toți patronii: Nu dați oameni afară, nu veți plăti 90 de zile contribuții, dar nu faceți concedieri până trecem de perioada asta, încercați să fiți solidari”, a precizat Ponta.

O altă prevedere din decret care trebuie dezvoltată concret în zilele viitoare este următoarea: Cine se ocupă de persoanele singure?, arată șeful Pro România. „Este vorba de cei în vârstă, care nu au pe nimeni care să se ocupe de ei. Oamenii trebuie sprijiniți să nu mai meargă la piață pentru alimente, la farmacii pentru medicamente, altfel practic îi expunem exact la ceea ce vrem noi să-i limităm. Aștept ordinul Ministerului Sănătății si consiliile locale trebuie să-l pună în aplicare. Banii cheltuiți în această perioadă se decontează”, a explicat Ponta.

Victor Ponta spune că a depus un amendament la decret, dar rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis îl acceptă. Este vorba de forța majoră din contractele civile.

„Nu poți să bagi în faliment o firmă care a închiriat pe 6 luni un spațiu și nu-l poate folosi, trebui să poată apela la forța majoră. Nu s-a inclus în decret nimic despre credite, poate nu era locul aici. Sigur, Guvernul a consultat BNR și băncile, dar trebuie spus clar: 90 de zile de acum încolo oamenii trebuie ajutați, nu doar cei care au coronavirus sau probleme concrete, ci toți. Nu va da faliment nicio bancă dacă 90 de zile va suporta ratele la credite, mai mult firmele trebuie ajutate de bănci cu capital„, a spus liderul politic.

„Să nu ne trezim în această perioadă cu unii care se îmbogățesc”
Victor Ponta atrage atenția că, în perioada de stare de urgență, nu se mai fac achiziții publice și nu există limite de cheltuieli, și că există riscul ca unii „să facă milioane pe spinarea stării de urgență”. Și când ne e greu, unii tot la bani se gândesc, arată fostul premier, care avertizează să nu se tragă tunuri în această perioadă.

„Despre dreptul la viață intimă și privată, nu înseamnă că pe baza acestui decret poate cineva să vă pună microfoane, să vă asculte. Dacă asundeți un bolnav, sigur, se poată să intre poliția cu forța să îl ducă la spital. Dar trebuie formulat mai clar în decret, pentru că dreptul la viața privată trebuie respectat. La noi prea mulți s-au băgat în viața privată, și î comunism, și după aceea”.

Va trece criza de coronavirus, sunt optimist. Criza economică va ține mult însă, sper să nu facem greșelile de la criza din 2009-2010″ – Victor Ponta

„Sunt unele prevederi dubioase în decretul semnat azi, legate de libertatea presei. Pot fi blocate site-uri obscure, din Rusia, care vor să răspândească panica, dar cele de știri nu poți să le blochezi doar pentru că au spus înaintea ta că sunt trei noi cazuri într-o localitate. Sau pe partea de TV, nu poți să le închizi și să păstrezi doar o televiziune a Guvernului. Dacă o televiziune sau alta exagerează trebuie să plătească amenzi, de-aia există CNA”, explică Ponta.

Un aspect important este cel legat de învățământul online din perioada de criză medicală, spune fostul premier. „Sper să învățămdin asta și prima investiție importantă, după ce se termină criza, să o facem în educația online pentru copii. Va trece criza de coronavirus, sunt optimist, sper că vor fi costuri mai mici la noi decât la italieni sau spanioli. Criza economică va ține mult, ca în 2009 sau 2010, să nu facem greșelile de atunci”, a mai spus Victor Ponta.

blank