După ce un studiu realizat de specialiștii din Marea Britanie a relevat faptul că dexametazona are efecte beneficie în reducerea mortalității în cazul bolii Covid-19, ministrul Nelu Tătaru spune că acest medicament era utilizat în România și până acum „la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”.

„Dexametazona se folosea și până acum la noi în schemele de tratament, adaptat la fiecare stadiu de boală și la terapia intensivă. Dexametazona nu este un medicament nou. Se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a spun Nelu Tătaru.

„Adaptarea la patologia COVID se face în funcție de fiecare caz în parte, de simptomatologie și de comorbidități”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

În Marea Britanie Sistemul Național de Sănătate a anunțat luna aceasta că va utiliza dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite, potrivit unui studiu major, reducerea mortalităţii din cauza bolii pe care o transmite coronavirusul.

Autorităţile medicale din Marea Britanie au constatat eficienţa unui medicament în tratarea Covid-19
„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase emergente şi Sănătate globală la Universitatea Oxford şi preşedintele Grupului guvernamental britanic de consultanţă privind riscurile virale respiratorii.

Citeste si...
Două siameze, unite în zona capului, separate intr-o operaţie maraton de 50 de ore

Beneficiile sunt clare. Tratamentul durează până la 10 zile şi costă 5 lire (5,58 euro) de pacient. Practic, costul este 35 de lire (39 de euro) pentru a salva o viaţă. Este un medicament disponibil la nivel global”, a declarat profesorul Martin Landray, unul dintre coordonatorii echipei de cercetare.

Tot luna aceasta și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că îşi va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în urma studiului realizat de britanici, conform căruia dexametazona poate ajuta la salvarea pacienţilor în stare critică.

Medicul de la Timișoara Virigil Musta a explicat recent că efectul benefic al acestui tip de medicament depinde de situația în care se administrează.

„Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdată studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a explicat recent medicul Virgil Musta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.