Vezi cât de grav ne-a afectat viața pandemia de COVID și cât de dificilă va fi revenirea
Actualitate, Featured

Vezi cât de grav ne-a afectat viața pandemia de COVID și cât de dificilă va fi revenirea

Vezi revenirea la normalitate după COVID impune un compromis dificil între sănătatea publică și libertățile personale. Dacă de bine, de rău, la nivel individual, oamenii înţeleg, pentru afaceri este foarte dificil și chiar se pune problema supraviețuirii.

Vezi turismul rămâne sectorul cel mai afectat. Parisul, de pildă, poate doar să mai râvnească la mulţimile de turişti de altădată. Lipsesc tocmai cei din America şi Asia, care cheltuiau cel mai mult.

Melissa Bell, corespondent CNN: “Măştile fac acum diferenţa. Dincolo de acestea, Parisul, oraş al artelor, luminilor şi iubirii, pare acelaşi de altădată. Oamenii îşi văd de treburi, artiştii mânuie penelul. Magazinele, barurile, bistrourile, muzeele s-au redeschis”.

Într-o zi obişnuită de iulie-august, muzeul Louvre ar fi trebuit să aibă 30 – 40.000 de vizitatori. Acum sunt mai puţin de 10.000, zilnic.

Anul trecut, 50 de milioane de vizitatori din toată lumea au venit să admire monumentele Parisului, catedralele, muzeele, istoria şi au cheltuit 22 de miliarde de euro. Datorită lor, acesta a fost, din nou, cel mai vizitat oraş al lumii, în 2019.

Anul acesta, în schimb, Parisul le-a rămas mai mult francezilor şi unor turişti europeni, mult mai puţini ca altădată.

Melissa Bell: “Rata de ocupare a hotelurilor pariziene a scăzut cu 86% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai rău este chiar pentru segmentul de top al pieţei hoteliere. Adică, hotelurile de lux, numite în Franţa “hotelurile palat”, ale căror afaceri depind aproape în întregime de turismul american, asiatic şi din Orientul Mijlociu. Hoteluri ca faimosul Ritz, din Place Vendôme, au rămas închise”.

Pandemia de coronavirus a adus o dublă criză – sanitară şi economică. Iar costurile pentru finanţele publice ale Franţei au atins un nivel ameţitor.

Revenirea la normalitate se dovedeşte anevoioasă şi pândită de obstacole pretutindeni în lume. Marea Britanie încă nu apucase să se redeschidă complet când a pus brusc frâna, după înmulţirea focarelor de SARS-COV-2 în comunitate.

Experţii britanici atrag atenţia că redeschiderea şcolilor cere sacrificii.

Şi saloanele de frumuseţe ori firmele care organizează nunţi şi alte evenimente mai au de aşteptat până la redeschidere. Mulţi patroni se tem că nu vor supravieţui.

Cum pandemia încă face legea în zeci de state americane, tot mai mulţi americani risca să fie evacuaţi din case pentru neplata chiriilor. Ajutoarele guvernamentale tocmai au expirat, iar ”şomerii pandemiei” au şanse infime să-şi găsească de lucru.

blank