Vanghelie a spus în sala de judecată că a fost de chemat de mai multe ori la DNA, unde anchetatorii obișnuiau să creeze presiune discutând în spatele său și comentând suficient de tare încât el să audă că „e groasă” și că „ăsta nu mai scapă”.

Aceste șicane ale procurorilor ar fi avut loc, spune  Vanghelie, în momentul în care acesta a fost audiat în dosarul lui Titus Corlățean, scrie mediafax.ro.

Luni, procurorii DNA au clasat dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidențiale din 2014, în care era vizat Titus Corlățean, la acea dată ministru de externe. Senatul nu a dat aviz începerii urmăririi penale, iar cauza a fost clasată.

Declarația lui Marian Vanghelie a fost făcută miercuri, la Tribunalul București, unde au continuat audierile de martori în dosarul de corupție al fostului edil al Sectorului 5 al Capitalei, în care fostul primar este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

În fața instanței a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înființat firma Callex, una dintre societățile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.

Numai că atât magistrații cât și avocații au constatat că declarația de la urmărirea penală a lui Ion Popescu nu este aceeași cu depoziția din sala de judecată, astfel că martorul a fost întrebat dacă și-o menține.

„Cu privire la declarația de la DNA arăt că nu am fost constrâns, dar era o presiune, așa, acolo….Spre sfârșitul declarației s-a mai rupt și scaunul și am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo”, a declarat Ion Popescu.

Bărbatul, de 64 de ani, înființase firma Callex în anii 2000 cu gânduri mari: să preia societățile Trocadero și Hotel Internațional Sinaia. Pe atunci, Ion Popescu se baza pe Ovidiu Mușetescu, ministru al Privatizării în cabinetul lui Adrian Năstase. Împreună cu Ovidiu Mușetescu a declarat martorul că intenționa să preia cele două societăți, „afacere” în care Marian Vanghelie a intrat mai târziu și practic inutil, deoarece scopul nu a fost atins.

Totuși, din ampla relatare a martorului reiese că atât Ovidiu Mușetescu cât și Marian Vanghelie aveau legături „din umbră” cu firma Callex, pe care o controla chiar Ion Popescu. Martorul a recunoscut că el a înființat o societate off-shore Callex, cu sediul în Delaware, Statele Unite, iar societatea care opera în România se numea Callex Group.

Detaliind la un moment dat toate legăturile între grupul de firme Callex, eșecul preluării societăților care administrau hotelurile Trocadero și Sinaia, Ion Popescu a declarat că la urmărirea penală anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.

De aceea, Marian Vanghelie a intervenit din sală: „Ați avut o discuție cu dânșii (n.r. – cu anchetatorii), vă spuneau niște lucruri apoi dânșii consemnau? Că mie așa mi s-a întâmplat!”.

„Practica era așa: eu purtam o discuție liberă cu polițistul respectiv, acesta își nota anumite aspecte într-un carnețel, mai venea cineva în birou și mai întreba niște chestiuni, apoi alt polițist dicta dactilografei ce să scrie. (…)” a declarat martorul.

Citeste si...
Pericolul blondelor: Primarul Iaşului, săltat de DNA din cauza unei blonde

„După ce dânsul vorbea și apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau și alții în spate – că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie așa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlățean!”, a insistat Vanghelie.

„Pe parcursul dictării către dactilografă eu am intervenit de 3-4 ori. Toate corecțiile au fost consemnate. Nu am observat nicio atitudine ostilă la organul de urmărire penală, dar exista o tensiune, nu știu din ce cauză”, a declarat martorul.

Fiindu-i cerute mai multe detalii despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: „A existat o situaie în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, așa, dar atunci am căzut cu scaunul”.

Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani; Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite, solicitate și primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat în: predarea de sume de bani lichizi; încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal; cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului, unei societăți comerciale către persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparținând unei societăți comerciale, controlată de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private”, se arată în rechizitoriul procurorilor.