Uniunea Naţională a Judecătorilor din România UNJR acuză Guvernul Orban că arată dispreţ faţă de judecători și nu respectă referendumul pe justiție de anul trecut, după ce a adoptat o OUG, care, potrivit UNJR, afectează independenţa judecătorilor. Uniunea cere sesizarea CCR în acest caz.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă iniţiativa Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă care aduce modificări statului judecătorilor. Concret, magistraţii care judecă dosare privind achiziţia publică sunt obligaţi să termine dezbaterile într-un anumit termen, dacă nu vor să primească amenzi disciplinare.

Mai mult decât atât, UNJR spune că, prin OUG 23/2020, Guvernul nu a respectat rezultatul referendumului pe justiţie organizat anul trecut, prin care românii au votat ca Executivul României să nu mai emită OUG pe tema justiţiei.

Citeste si...  Corpul neînsufleţit al lui Florijana Ismaili a fost descoperit pe fundul Lacului Como

Reprezentanţii asociaţiei judecătorilor spun că adoptarea acestui act normativ fără dezbatere publică arată „dispreţul faţă de munca judecătorilor”.

Conform modificărilor, magistraţii spun că dosarul nu va putea fi judecat pe baza probelor din dosar, ci judecătorul îşi va concentra atenţia asupra termenului maxim impus de Guvern.

UNJR este de părere că independenţa magistraţilor este afectată în acest fel, iar decizia Guvernului „sfidează dreptul părţilor la un proces echitabil”.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României privind neconstituţionalitatea acestui articol din OUG 23/2020.