Uniunea Europeană s-a angajat joi, la Londra, să contribuie cu peste 3 miliarde de euro, în acest an, la sprijinirea Siriei, Iordaniei, Libanului şi Turciei, ca principale state generatoare de exod al populației afectate de războiul civil sirian, transmit AFP şi Reuters.

În cadrul Conferinţei donatorilor de la Londra, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că ţările vecine Siriei furnizează un sprijin semnificativ prin găzduirea a 4,4 milioane de refugiaţi sirieni şi că celelalte state ar trebui să le susţină.

La rândul său, secretarul de stat american John Kerry a promis că SUA vor furniza un ajutor de 890 de milioane de dolari Siriei şi ţărilor vecine şi a precizat că examinează cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov căile de facilitare a accesului convoaielor umanitare în zonele afectate din Siria.

Citeste si...
Increderea in UE a scazut la un nivel record

Contribuţia americană este formată din ajutoare umanitare în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Siria şi din ajutor pentru dezvoltare, de 290 milioane de dolari, pentru ţările vecine Iordania şi Liban.

Numai că, în conformitate cu evaluările specialiștilor, pentru îndreptarea situației în Orientul Mijlociu, ar fi nevoie de 9 miliarde de dolari. Trebuie ajutați cei 13,5 milioane de locuitori rămaşi în Siria şi a cei 4,4 milioane de refugiaţi sirieni în ţările vecine.