Secretarul american al Apărării, Chick Hagel: „Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”

  rusia-soldati-afp

Rusia nu şi-a retras trupele masate la frontiera cu Ucraina, a declarat duminică secretarul american al Apărării Chuck Hagel, denunţând o politică rusă pe „termen scurt” în Ucraina.

„Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”, a declarat el pentru postul american ABC. „Preşedintele (rus Vladimir) Putin ar trebui să fie întrebat de ce pretinde că aceştia pleacă, când, în realitate, nu este deloc aşa”.

Preşedintele rus a declarat miercuri că ţara sa şi-a retras militarii de la frontieră. NATO a apreciat, la sfârşitul lui aprilie, că este vorba despre aproximativ 40.000 de oameni.

„Rusia continuă să se izoleze în numele unui beneficiu pe termen scurt”, a declarat Hagel. „Poate că au sentimentul că sunt pe cale să câştige, dar lumea nu este o afacere pe termen scurt”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a adoptat miercuri un ton conciliant, cerând regiunilor proruse din estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut duminică, însă separatiştii au decis joi să menţină această consultare.

Putin a efectuat vineri o vizită la Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia sărbătorii victoriei de la 1945 asupra naziştilor, marcată pe 9 mai în Rusia.

Casa Albă a criticat această vizită în Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat recent de Rusia, apreciind că singurul rezultat al acesteia este „exacerbarea tensiunilor”.

Citeste si...  Scandalos! Vedetă de talie mondială, umilită şi scuipată în faţă