Secretarul american al Apărării, Chick Hagel: „Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”

  rusia-soldati-afp

Rusia nu şi-a retras trupele masate la frontiera cu Ucraina, a declarat duminică secretarul american al Apărării Chuck Hagel, denunţând o politică rusă pe „termen scurt” în Ucraina.

„Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”, a declarat el pentru postul american ABC. „Preşedintele (rus Vladimir) Putin ar trebui să fie întrebat de ce pretinde că aceştia pleacă, când, în realitate, nu este deloc aşa”.

Preşedintele rus a declarat miercuri că ţara sa şi-a retras militarii de la frontieră. NATO a apreciat, la sfârşitul lui aprilie, că este vorba despre aproximativ 40.000 de oameni.

„Rusia continuă să se izoleze în numele unui beneficiu pe termen scurt”, a declarat Hagel. „Poate că au sentimentul că sunt pe cale să câştige, dar lumea nu este o afacere pe termen scurt”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a adoptat miercuri un ton conciliant, cerând regiunilor proruse din estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut duminică, însă separatiştii au decis joi să menţină această consultare.

Putin a efectuat vineri o vizită la Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia sărbătorii victoriei de la 1945 asupra naziştilor, marcată pe 9 mai în Rusia.

Casa Albă a criticat această vizită în Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat recent de Rusia, apreciind că singurul rezultat al acesteia este „exacerbarea tensiunilor”.

Citeste si...  Andreea Bălan a îmbrăcat, în sfârşit, rochia de mireasa!