Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că statele membre NATO şi UE ar trebui să înceapă furnizarea de echipament militar către Ucraina pentru a putea face presiunii militare a Rusiei, în contextul în care balanţa a început să se încline în favoarea separatiştilor din Lugansk şi Doneţk. Totodată, Băsescu va propune partenerilor europeni şi transatlantici înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

basescu_odin_presidency_ro_45338000

„Armata ucraineană se află în dificultate. Dacă statele Uniunii Europene nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuare luptelor riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români adunaţi la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României susţine că Ucraina trebuie să beneficieze de acelaşi tip de echipament militar pe care ruşii îl pun la dispoziţia separatiştilor.

„Armata ucraineană s-a săturat de căşti şi armele neletale ce i-au fost trimise. Dacă vrem să dăm o şansă armatei Ucrainei trebuie să procedăm exact ca Rusia, să punem la dispoziţie orice mijloace ce pot ajuta armata ucraineană”, a afirmat Băsescu precizând că va expune acest punct de vedere la reuniunea Consiliului European.

Totodată, România va susţine adoptarea de sancţiuni mult mai dure la adresa Rusiei, sancţiuni financiare, sancţiuni care să vizeze secotrul energetic şi cel militar. „Nu mai putem duce la bun sfârşit contractele de echipamente militare pe care le au diverse state cu Federaţia Rusă, câtă vreme sunt îndreptate împotriva unui stat suveran şi independent. Azi e Ucraina, mâine poate fi altcineva”, a spus preşedintele.

Citeste si...  Basescu ofera exclusivitate jurnalistilor rusi