Pilotul Adrian Iovan fusese rănit grav în urma prăbuşirii avionului medical

Iovan

După gravul incident în care avionul medical, în care se aflau şapte persoane, s-a prăbuşit în judeţul Cluj, Adrian Iovan şi-a pierdut viaţa. Salvatorii l-au găsit încarcerat, după şase ore de la aterizarea forţată a avionului.

La manşă se afla renumitul pilot Adrian Iovan, care era în stare destul de gravă. Pe lângă pilot şi copilot, în avion se mai aflau patru medici şi o asistentă, care se duceau să preleveze ficatul unui donator aflat în moarte cerebrală. Aeronava a căzut în zona Pasului Ursoaia, unde primele echipe de intervenţie încă îi caută pe răniţi.

Aleodor Frâncu, directorul Romatsa, a declarat că doar experienţa extraordinară a pilotului Adrian Iovan l-a ghidat astfel încât să poată ateriza forţat într-o zonă extrem de dificilă. El a mai adăugat că aeronova condusă de Adrian Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depăşit zona Sibiului.

Pilotul ar fi anunţat atunci că va cobarî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.

„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a declarat preşedintele Romatsa.

Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

„De-abia la graniţa dintre Sibiu şi Alba am pierdut avionul de pe radar. Daca zbura, avea certificat de navigabilitate, în ordine, altfel nu zbura. Piloţii erau foarte bine antrenaţi, în zona aceea muntoasă să reuşească să pună avionul jos şi să salveze atâtea vieţi, e vorba de o experienţă extraordinară.

Experienta extraordinara a pilotului Adrian Iovan şi-a spus cuvântul. Acum nu rămâne decât să ne rugăm ca toţi să fie bine şi să ajungă cu bine la spital, unde să fie îngrijiţi”, a declarat Aleodor Frâncu.

Pilotul Iovan ieşise la pensie şi îşi completa veniturile pilotând BN 2-uri, „Britten Norman 2” cu opt locuri, acelasi tip de avion care s-a prabusit, luni, in zona Belis-Scarisoara.

Adrian Iovan a terminat Liceul de Aviatie „Aurel Vlaicu” şi a urmat cu pilotoajul pe AN 2-uri. De-a lungul timpului, a stat la mansa mai multor tipuri de aeronave: IL 18, AN 24, BN 2 si, cel mai important, a pilotat marile Boeing-uri 737. Pe ele a zburat peste 13.000 de ore.

Cel mai grav incident din cariera sa de pilot a fost la o cursa spre Malaga. A intrat cu Boeingul plin cu pasageri în niste nori care nu apareau pe radar: „Am crezut ca se rupe avionul! Mi-am zis ca trebuie sa vina pensia!”, declara Adrian Iovan, intr-un interviu.

A fost căsătorit cu Romanita Iovan (fosta Ciolcan) în iunie 2003. Cei doi au un baietel de doi ani, Adrian Albert. Mariajul lor s-a încheiat dupa 5 ani, in 2008.

Cuplul Iovan a intrat în atentia presei în octombrie 2005, când Bogdan Iancu, un hot care a intrat prin efractie în locuinta acestora din Bulevardul Primaverii, a fost împuscat de Adrian Iovan.

 

 

 

Citeste si...  Află cât are de recuperat statul de la Codruţ Şereş. Îi scot şi lui imobilele la vânzare?