Life

Tipuri de încălzire: cum să încălziți casa în timpul iernii

Când vine iarna, temperaturile scăzute ne invită să ne refugiem în căldura căminului nostru. Petrecem mai mult timp în interior și căldura devine sinonimă cu o mai bună calitate a vieții și cu bunăstarea. În acest articol vă vom dezvălui ce tipuri de încălzire există și pe care să le alegeți în funcție de fiecare nevoie.

Tipuri de încălzire

Astăzi, opțiunile pentru încălzirea casei noastre sunt multiple: există tehnologii diferite și combustibili diferiți. Important este să descoperim cum ne putem încălzi casa fără să cheltuim foarte mulți bani și fără să punem în pericol siguranța celor care locuiesc în casă.

Siguranța familiei nu este un lucru minor: este esențial să reținem că soluția pe care o alegem ne protejează sănătatea, întrucât incendiile sau accidentele cauzate de intoxicații cu monoxid de carbon sunt frecvente din cauza echipamentelor de proastă calitate.

Tipuri de încălzire și combustibili

Încălzire cu gaz

Gazul natural sau gazul de tip GPL (butelie ) este foarte eficient. În plus, este mai convenabil la preț decât energia electrică. Dispozitivele care funcționează pe bază de gaz sunt:

Sobe pe gaz cu infraroșu: Combustibilul încălzește o placă ceramică care preia temperatura și radiază căldura către mediu prin convecție. Este important ca locul să fie ventilat, deoarece generează niveluri ridicate de dioxid de carbon.

Sobe catalitice: Se încălzesc prin radiație și emit niveluri scăzute de dioxid de carbon. Nu sunt recomandate pentru utilizarea în dormitoare.

Încălzire electrică

Nu există nici urmă de îndoială că este cea mai ușoară cale de încălzire dacă ne gândim la faptul că diferite echipamente care funcționează cu electricitate sunt portabile. Cu toate acestea, unele aparate nu sunt de obicei la fel de eficiente. În plus, nu sunt foarte economice, deoarece consumă multă energie. Ideal este să alegeți întotdeauna sobe electrice cu consum redus.

Convectoare electrice: Încălzesc aerul prin convecție. Nu sunt recomandate în spații umede – cum ar fi băile – dar sunt recomandate pentru încălzirea dormitoarelor și camerelor mici.

Radiator cu halogen: Radiază căldura dintr-un filament de wolfram, în interiorul unui tub de sticlă cuarț cu gaz halogen.

Radiator cu cuarț: căldura trece prin gratiile sale. Ventilatoarele termice funcționează ca ventilatoarele convenționale, dar transmit căldura prin convecție.

Aer condiționat: Acesta este unul dintre cele mai utilizate tipuri de încălzire, deoarece un singur echipament poate fi folosit atât vara, cât și iarna. Aparatul de aer condiționat încălzește (sau răcește) rapid orice mediu. Căldura este de obicei foarte uscată.

Sisteme de încălzire aer- sol

Sistemele de încălzire integrală sau de încălzire centrală consumă mai puțin gaz decât cele tradiționale și mențin condițiile necesare de umiditate fără a „usca” camerele. Avantajele includ siguranța, aerul curat și căldura uniformă. Consumul de gaz poate fi cu până la 40% mai mic decât cel al unui aparat tradițional.

Caloriferele pot fi amplasate pe orice perete, deoarece nu au nevoie de o priză externă. Funcționează cu o rețea de conducte care leagă diferitele calorifere la apa furnizată de un cazan la o temperatură cuprinsă între 70 și 80 de grade. Cel mai bun lucru dintre toate este că, în doar două ore, puteți avea în casa între 20 și 24 de grade. Și puteți regla temperatura cu termostate sau supape. În acest fel puteți reduce consumul de gaz prin întreruperea sau pornirea centralei.

Panou radiant: Funcționarea este similară cu cea a caloriferelor, deși, în acest caz, conductele străbat suprafața podelei în locul pereților. Acest sistem este ales de cei care își construiesc casa de la zero. Și, potrivit profesioniștilor, este unul dintre cele mai bune sisteme atunci când alegeți sistemul de încălzire, deoarece este cel care menține cel mai bine temperatura fără a cheltui foarte mult.

Încălzire cu lemne

Este modul primitiv folosit de oameni pentru a se încălzi. Șemineele pe lemne încă se folosesc, cu precădere în mediul rural unde lemnul care alimentează sistemul este la îndemână.

Acestea au și un design frumos și o putere calorică bună. Șemineul trebuie însă realimentat cu lemne, curățat mereu, ceea ce presupune un efort din partea voastră.

Prin urmare, dacă nu vreți să faceți mizerie în casă, dar vreți să aveți parte și de o temperatură plăcută în toată casă, vă puteți monta o pompă de căldură.

Dacă nu locuiți la casă, ci la bloc, în caz că vi se strică centrala pe gaz, vă sfătuim să vă alegeți niște calorifere ieftine. Și vă dăm și un pont. Căutați-le în magazinele online. Le puteți achiziționa la un preț foarte bun. Spor la cumpărături!

blank