Moscova nu va răspunde la ultimatumul Guvernului de la Londra până nu primeşte mostre din substanţa chimică folosită în atacul neurotoxic care l-a vizat un fost agent dublu rus, a anunţat Ambasada Rusiei în Marea Britanie, potrivit agenţiei Reuters. Theresa May ar putea să anunţe noi măsuri împotriva Federaţiei Ruse, după acest refuz.

Atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia, a afirmat luni seară premierul Marii Britanii, Theresa May, care a dispus convocarea ambasadorului rus şi a ameninţat cu o ripostă puternică. „Cel mai probabil” Rusia este responsabilă de ceea ce s-a întâmplat. „Trebuie să fim pregătiţi să aplicăm măsuri mult mai extinse. Miercuri, vom face o analiză detaliată a răspunsului oferit de statul rus. Dacă nu va fi oferit niciun răspuns credibil, vom concluziona că această acţiune este echivalentul folosirii forţei de către statul rus contra Marii Britanii, astfel că voi reveni în Camera Comunelor pentru a stabili gama largă a măsurilor de ripostă”, a atras atenţia Theresa May.

Citeste si...  Băsescu: Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea nu ştiu să piardă

„Rusia nu va răspunde la ultimatumul Londrei până când nu primeşte mostre din substanţa chimică”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse în Marea Britanie.

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a reiterat că Moscova nu este implicată în incidentul din Salisbury şi a atras atenţia că „orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”.

Theresa May ar putea să anunţe noi măsuri împotriva Federaţiei Ruse, după acest refuz. Premierul britanic se va întâlni cu liderii serviciilor de informaţii într-o şedinţă la Downing Street, pentru a discuta problema.

Fostul spion rus Serghei Skripal, rănit în oraşul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanţă neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, substanţa folosită este din gama Noviciok, un agent chimic dezvoltat în laboratoarele sovietice.

loading...