În luna aprilie a acestui an, Augustin Lazăr va părăsi funcția de procuror general al Românei, fie ca urmare a revocării, fie la finalul mandatului. Interesul pentru ocuparea acestei funcții este unul deosebit, atât pentru sistemul judiciar, cât și pentru mediul politic.

Ministrul Justiției a propus revocarea lui Augustin Lazăr, invocând mai multe nereguli depistate in activitatea sa, insa procurorul general a contestat in instanta raportul intocmit de Tudorel Toader. Pe de altă parte, președintele României, cel care trebuie sa avizeze propunerea si sa semneze decretul de eliberare din functie, a mentionat ca va lua o decizie abia dupa ce judecatorii se vor pronunta.

Astfel, cel mai probabil, Augustin Lazăr va părăsi funcția ca urmare a expirării mandatului. Având în vedere tensiunile dintre procurorul general și ministrul Justiției, precum și reticența Puterii în ceea ce îl privește, Lazăr nu va mai fi propus pentru un nou mandat.

In acest context, curiozitatea tuturor celor din sistemul judiciar, dar si din afara lui este cine va fi urmatorul procuror general al României.

Una variantele vehiculate în spațiul public ar fi Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României. Emilia Șercan susține, într-un articol pressone.ro, că printre candidații la şefia Parchetului General se va număra și Bogdan Licu.

Jurnalista susține că aceasta ar fi miza acuzației de plagiat în teza de doctorat a magistratului, ramasa netranșată de trei ani, cu ajutorul Academiei Națională de Informații „Mihai Viteazul”, instituţia care i-a acordat titlul de doctor, în anul 2011, si care nu s-a pronuntat oficial, pana in prezent, asupra integritatii tezei.

Citeste si...
Vezi de ce il face Pruna las pe Toader

Pe de altă parte, Licu sustine că nu va participa la un concurs pentru aceasta functie.

„În contextul declansării unei proceduri de selecție a procurorului general al PÎCCJ, nu intentionez sa imi depun candidatura pentru ocuparea acestei functii”, a declarat Bogdan Licu pentru STIRIPESURSE.RO.

Un alt magistrat care ar avea sanse sa devina procuror general al României, destul de absent în spațiul public, însă prezent de-a lungul timpului in funcții înalte, este Laura Oprean, numărul 2 din Parchetul General, spun surse avizate. Potrivit surselor citate, Oprean ar fi sustinută din mai multe zone pentru preluarea acestui post, unul dintre sustinatori fiind Augustin Lazar.

Laura Oprean este prim-adjunct al procurorului general al României, anterior fiind adjunct al șefului DNA și procuror șef interimar al Direcției, după expirarea mandatului lui Daniel Morar.

Pe de altă parte, alte voci din sistem nu exclud posibilitatea ca viitorul procuror general al României să fie un magistrat necunoscut publicului, care nu a mai detinut functii de conducere in structurile centrale din sistemul judiciar.