Guvernul preşedintelui american George W. Bush a luat în calcul posibilitatea lansării unui atac nuclear împotriva Afganistanului după atentatele din 11 septembrie 2001 împotriva turnurilor gemene din New York şi a clădirii Pentagonului din Washington, scrie Der Spiegel.

Ucraina-razboi-civil-sau-revolutie
Ucraina-razboi-civil-sau-revolutie

„Documentele erau scrise”, asigură Michael Steiner, care era la acea vreme consilier pe probleme de politică externă al cancelarului german de atunci, Gerhard Schroeder, răspunzând la întrebarea săptămânalului german dacă SUA au avut în vedere chiar şi folosirea armelor atomice.

Potrivit lui Steiner, care vorbeşte pentru prima dată de discuţiile secrete cu guvernul american, „ei chiar au studiat toate posibilităţile”. Steiner adaugă că atât Schroeder, cât şi el erau preocupaţi după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 că guvernul american „va reacţiona într-un mod exagerat din cauza şocului”, mai ales ţinând cont de faptul că întreaga administraţie a SUA „practic se baricadase”.

Citeste si...
Fanii şi lumea filmului, devastaţi de o nouă tragedie

Steiner a mai explicat că el s-a pronunţat împotriva atitudinii adoptate de Schroeder, de a manifesta „solidaritate fără limite” faţă de Statele Unite, pentru că fostul consilier a fost de părere că „un stat nu trebuie să semneze cecuri în alb”. Steiner spune că a călătorit special la Hanovra pentru a-i împărtăşi îndoielile sale pe această temă cancelarului german, însă acesta nu şi-a schimbat părerea, spune Steiner.