Showbiz, Stiri

Speak, cântăreţul care vrea propria echipă de baschet.

 Pe numele său real Ştefan Sprianu, artistul de 27 de ani a jucat baschet până în al doilea an de facultate la CSS Bacău. Deşi a renunţat la sport pentru muzică, spune că vrea să înfiinţeze propria echipă de baschet atunci când va avea suficienţi bani

speak

Ştefan Sprianu este cunoscut în lumea showbiz-ului românesc prin numele de scenă Speak. O prezenţă relativ nouă în lumea muzicii, Ştefan şi-a petrecut prima jumătate a vieţii pe terenul de baschet, sport pe care l-a practicat de la 9 ani şi până la 20 de ani, atunci când a renunţat pentru a se dedica muzicii. Originar din Bacău, oraş în care şi-a consumat întreaga carieră de sportiv, Ştefan face parte începând cu 2009 din echipa „HaHaHa Production“, casa de discuri fondată de Andrei Tiberiu Maria, cel cunoscut drept Smiley.

A fost „cel mai tehnic baschetbalist al României” la juniori
Speak a ajuns să practice baschet datorită unei metode de selecţie care a încetat să se mai practice în ţara noastră. „Primul contact cu baschetul l-am avut prin clasa a doua. De fapt, atunci am încercat eu, dar nu m-au primit. Veniseră nişte antrenori de la un club sportiv la noi în şcoală, însă nu am fost ales. Din clasa a treia am început cu succes şi am continuat până în anul doi de facultate, pe la 20 de ani“, spune artistul care mărturiseşte că aplecarea către sport s-a datorat fratelui său, un model în acest sens. „Am încercat să fac ceea ce făcea fratele meu. Am fost la înot pentru că el a fost vicecampion naţional, am fost la tenis pentru că şi el făcea tenis, am trecut la atletism tot pentru că făcea şi el asta. Dar am rămas la baschet“. Conform propriilor spuse, Ştefan s-a bucurat de succes în perioada în care a jucat baschet. „Eram talentat, am fost desemnat cel mai tehnic jucător de baschet al României la categoria Juniori 3. Totuşi, m-am lăsat pentru că am simţit că nu mai sunt perspective din punct de vedere sportiv. Am ales să mă duc în Iaşi la facultate şi am jucat şi acolo, însă am renunţat definitiv în momentul în care a trebuit să aduc bani de acasă. Era perioada în care făceam, în paralel, şi muzică. Era activitatea mea din timpul liber, una pe care ulterior am dezvoltat-o“, spune muzicianul.

„Aş vrea să pot întoarce ceva din succesul meu către baschet“
Rapperul Jay-Z îl impresariază, prin intermediul companiei „Roc Nation Sports“ pe baschetbalistul Kevin Durant de la Oklahoma City Thunder. Recent, Lil Wayne şi-a anunţat intenţiile de a-şi inaugura propria agenţie de impresariat sportiv, iar prima ţintă este fotbalistul Cristiano Ronaldo.

„Primele încălţări de baschet, «adidaşi originali» aşa cum le spuneam, le-am primit de la tata în clasa a şaptea. Îi cumpărase «la kilogram» şi costaseră şase lei”
Ştefan Sprianu „Speak“, artist HaHaHa Production

Speak este la curent cu trendul pornit în SUA, acela al implicării muzicienilor împliniţi financiar în sport, şi are o versiune adaptată asupra viitorului său din acest punct de vedere. „Am de gând să întorc ceva din succesul meu către sport, către baschet. Mi-am propus ca pe la 40-45 de ani, dacă voi avea suficient de mulţi bani, să îmi fac propria echipă de baschet. Sportul ăsta e, până la urmă, prima mea dragoste, nu muzica“, spune artistul. Legat de aspectul financiar al activităţii sale, Speak este sincer: „În muzică se câştigă mai bine decât în baschet şi volumul de muncă este mai mic“. Declaraţia vine în contextul în care Speak a comparat veniturile unui muzician cu cele din baschet, acolo unde un sportiv foarte bun de la o echipă de top din România câştigă chiar şi 10.000 de euro pe lună. Totuşi, pentru ca un cântăreţ de top din ţara noastră să ajungă la câştiguri anuale similare celor din fotbal este nevoie de eforturi uriaşe. Lucian Sânmărtean câştigă 400.000 pe an la Steaua, sumă pe care Speak nu o vede realizabilă pentru un artist doar din muzică. „Din concerte nu cred că se poate ajunge la suma asta. Dar pot interveni în calcul diverse contracte de imagine, drepturi de autor, care te pot aduce aproape de suma despre care vorbim aici. Uite, sunt 365 de zile în care ai cam 200 de concerte. Ca să rămâi cu 400.000 de euro trebuie ca la fiecare concert să rămâi cu 2.000 de euro, iar asta nu se prea întâmplă. Ca să rămâi cu 2.000 de euro trebuie să primeşti cam 6.000 de euro la fiecare concert, însă la preţul ăsta nu ai 200 de concerte pe an“, consideră artistul.

„Lipsa timpului liber mi-a afectat copilăria“
Speak vede şi partea mai puţin plăcută a ambelor activităţi în care a fost implicat până acum: lipsa timpului liber. „Nu am putut să fac lucrurile pe care le fac toţi copiii, nu am ieşit la sucuri, la filme. Eu în vacanţa de vară aveam două antrenamente pe zi, în cantonamente făceam trei antrenamente pe zi. Şi asta îţi afectează copilăria, eu am suferit din cauza asta“, spune artistul. Speak vede aceeaşi problemă şi acum, în muzică. „Aşa e şi în muzică, viaţa personală e «praf». Trebuie să ai mare grijă şi trebuie să ai şi noroc cu persoana cu care ieşi. Şi asta nu se rezumă doar la partenera de viaţă, eu nu mi-am mai văzut familia de foarte mult timp“. În ciuda acestor minusuri, artistul spune că nu îşi va opri copiii dacă vor vrea să urmeze o carieră în muzică, însă îi va îndruma şi către sport. „Mi-aş trimite copiii şi la sport, dar i-aş îndruma şi către muzică dacă ar avea calităţile necesare. Am ajuns la concluzia că orice lucru care îţi aduce succes îţi aduce şi minusuri la alte capitole, nu se poate altfel“, încheie artistul.

„Cel mai aglomerat program de vară pentru mine a fost cu 77 de concerte în două luni. A fost cumplit, dacă mai continuam o jumătate de lună cred că muream din cauza epuizării”
Ştefan Sprianu „Speak“, artist HaHaHa Production

blank