Potrivit unui sondaj INSCOP, românii au o atitudine paradoxală referitoare la Guvernul Ponta. Deşi peste 40% consideră că actualul guvern trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt, tot peste 40% din total sunt şi cei care consideră că solicitarea de demisie a lui Ponta, venită din partea preşedintelui Iohannis, este justificată.
78,3% dintre români sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu preşedintele pe orice subiect de interes public, doar 6,9% exprimându-şi dezacordul cu această idee. Nu ştiu sau nu răspund 14,8%.sondaj2
 
Sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL 33,2% dintre cei chestionaţi, în timp ce 45,3% sunt în dezacord. Aceste rezultate sunt surprinzătoare având în vedere că tot un sondaj INSCOP relevă faptul că PNL ar fi votat în acest moment de peste 44% dintre români. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 21,5%. 44,8% dintre respondenţi susţin că Guvernul trebuie să îşi încheie mandatul la termen (procent în scădere semnificativă faţă de măsurătoarea din aprilie, când 58,5% susţineau că Guvernul trebuie să plece la termen, în 2016). Procentul celor care consideră că guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, înainte de încheierea mandatului a crescut în luna iulie la 35,2% (faţă de 29,6%). De asemenea, a crescut semnficiativ procentul indecişilor – Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 20%, faţă de 11,9% în luna iulie.
 
Solicitarea adresată premierului Victor Ponta de către preşedintele Iohannis de a-şi prezenta demisia este judecată astfel: 41% dintre cei chestionaţi au o părere bună despre această solicitare, 20,7% au o părere nici bună, nici proastă, 25,8% au o părere proastă, iar 12,5% nu ştiu sau nu răspund.
Decizia PNL de a depune o nouă moţiune de cenzură în toamna acestui an întruneşte aprecierea a 32,5% dintre români. 22,3% dintre respondenţi au o părere nici bună, nici proastă despre această decizie, în timp ce 28,5% o consideră o idee proastă. Nu ştiu sau nu răspund la întrebare 16,7%. Părerile românilor sunt împărţite în privinţa şanselor unei noi moţiuni de cenzură iniţiată de PNL în luna septembrie. Astfel 46% dintre respondenţi consideră că PNL nu va reuşi să dea jos Guvernul în urma unei asemenea moţiuni de cenzură, 23,5% cred în sansele ei de reuşită, iar 30,5% nu ştiu sau nu răspund.
 
41,4% dintre cei chestionaţi susţin că ”Guvernul a făcut mai degrabă lucruri bune în ultimii 3 ani”. 37,3% dintre români sunt de părere că Guvernul a făcut mai degrabă lucruri rele pentru România în ultimii trei ani, în timp ce 21,3% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul în perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.
Citeste si...
Radu Tudor are o dilema: "Predoiu are ceva de ascuns?"