Life

Simptome ale nivelului ridicat de testosteron la bărbați

Este foarte important să cunoașteți efectele nivelului ridicat de testosteron la bărbați, cum să le preveniți sau să le tratați.

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați și este produs în testicule. De asemenea, și femeile îl produc, dar în cantități mult mai mici.

Hormonii sunt mesagerii care călătoresc prin sânge către țesuturi și organe unde intervin în diferite procese. Testosteronul are următoarea funcție:

În timpul pubertății unui copil, acesta contribuie la creșterea părului pe corp, dezvoltarea mușchilor, dezvoltarea organelor sexuale, producția de spermă și îngroșarea vocii.

La bărbații adulți, controlează dorința sexuală, menține masa musculară și oasele puternice, ajută la producerea de spermă.

Niveluri de testosteron la bărbați

Nivelurile de testosteron ating de obicei vârful în perioada adolescenței și în primii ani de vârstă adultă. Pe măsură ce îmbătrâniți, nivelul de testosteron scade progresiv.

Nivelul normal de sânge al testosteronului la bărbații adulți este de aproximativ 240-950 ng / dL.

De la vârsta de 40 de ani, producția naturală de testosteron începe să scadă cu o rată de aproximativ 1% pe an.

Dacă o persoană ia suplimente cu testosteron sau cu derivați ai săi, fie ca tratament pentru un deficit hormonal natural, fie ca medicament anabolic, pot apărea o serie de complicații. Mai ales dacă este luat în doze mari și pe perioade lungi.

Simptome ale creșterii nivelului de testosteron la bărbați

Mai jos veți descoperi unele simptome ale testosteronului crescut. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul. El vă poate examina pentru a afla dacă, într-adevăr, aveți un nivel ridicat de testosteron și care ar fi cauza. Dacă este necesar, vă va indica un tratament.

1. Schimbări de dispoziție

Starea de spirit și umorul sunt foarte fluctuante, cu tendință la agresivitate și violență. Poate provoca pierderea controlului emoțiilor, dar și furie și agitație în general.

2.Creșterea părului corporal

Există o creștere excesivă a părului facial și corporal. Una dintre principalele funcții ale testosteronului este stimularea creșterii părului. Părul abundent scurt și gros de pe barbă este unul dintre cele mai evidente semne de testosteron ridicat.

3. Creșterea producției de grăsime corporală

Poate crește producția de grăsime în circumferința abdominală, ceea ce duce la creșterea în greutate. Apare, de asemenea, la nivelul pielii, care poate provoca acnee și scalp gras.

4. Calviție

Contribuind la creșterea producției de grăsime la nivelul pielii, nivelurile ridicate de testosteron pot provoca pierderea timpurie a părului. Cu toate acestea, depinde și de predispoziția genetică care poate accelera procesul.

5. Mărirea musculaturii

Testosteronul stimulează dezvoltarea musculară la bărbați. Cu toate acestea, excesul de tostosteron poate influența formarea umerilor mai lați decât în ​​mod normal. Ar putea apărea chiar hipertrofie musculară. Adică o creștere exagerată a mușchilor.

6. Dezvoltare osoasă anormală și voce scăzută

Creșterea nivelului de testosteron este legată de dezvoltarea oaselor care depășește limitele normale. De exemplu, maxilarul se lărgește la persoanele care consumă stimulatoare sintetice de testosteron sau injectează hormoni de creștere.

De asemenea, vocea devine mai puternică și mai gravă, deoarece mușchii laringelui, cartilajului și mărului lui Adam au o creștere și o rezistență mai mari.

7. Ginecomastia

Dacă există un exces de testosteron, zona toracică a bărbaților, cunoscută sub numele de sâni masculi se dezvoltă mult mai mult.

8. Modificări ale funcției de urinare

Simptomele măririi benigne a prostatei sunt legate de uretră. Acest lucru se datorează faptului că prostata este situată sub vezică, înconjurând uretra, pe unde curge urina.

Prostata mărită se poate manifesta ca o pierdere a forței fluxului urinar și nevoia de a urina frecvent.

Cum să preveniți și să tratați testosteronul ridicat

Mențineți o greutate sănătoasă printr-o dietă săracă în grăsimi.

Reduceți carbohidrații, consumați alimente bogate în fibre, proteine ​​și vitamine.

Efectuați activitate fizică în mod regulat.

Evitați excesul de alcool, cofeină și tutun.

Dormiți suficiente ore în timpul nopții.

Controlați nivelul de stres, de exemplu, cu masaje, meditație, yoga.

Nu uitați că un medic este cel care ar trebui să evalueze adevărata stare de sănătate, cu diagnostice specifice și precise. El va putea evalua cauza creșterii hormonale și, în consecință, va indica tratamentul adecvat pentru testosteronul ridicat sau prostata mărită. Sănătate maximă!

blank