Politic, Stiri

Sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu pretinde ca este un model pentru colegii ei judecatori

Iata ce declaratie a putut sa ofere presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto). Sefa ICCJ a declarat vineri, 24 octombrie 2014, nici mai mult, nici mai putin, ca este un exemplu pentru colegii ei judecatori de la instanta suprema si din tara. Livia Stanciu pretinde ca nu vrea sa para lipsita de modestie, dar ca asa i-au transmis judecatorii de la ICCJ si de la alte instante.

livia_stanciu

Presedinta Inaltei Curti a precizat ca, din punctul ei de vedere, un lider, un conducator trebuie sa judece cele mai complex dosare, cauzele fanion pentru Justitia din Romania. In opinia Livei Stanciu, in acest fel liderii dau curaj si celorlalti judecatori:

“Cred ca, in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, am demonstrat de cele mai multe ori, si ca judecator de asemenea, si m-am bucurat foarte mult cand am auzit si din partea colegilor, nu neaparat de la instanta suprema, sigur si de la instanta suprema, dar colegii judecatori din tara, care mi-au precizat ca reprezint din multe puncte de vedere – acum sa stiti, sa nu par lipsita de modestie – un exemplu pentru domniile lor. Ma bucura ca aud acest lucru. Mi se pare ca intotdeauna un lider, un conducator, trebuie intotdeauna sa judece cele mai complexe cauze, ‘cauzele fanion’, spun eu, pentru Justitia din Romania, pentru instanta pe care acei judecatori o reprezinta, pentru ca in felul acesta dau curaj si celorlalti judecatori, nu ca acestia ar fi lipsiti de curaj, dar mi se pare ca aceasta este o modalitate de actionare unica din partea tuturor magistratilor”.

Livia Stanciu: “Ori de cate ori ar fi greseli in activitatea actului de justitie, sigur sa le sanctionati, dar sa le sanctionati intotdeauna cu foarte, foarte multa obiectivitate”

In acelasi context, Livia Stanciu a tinut sa precizeze ca le-a transmis in permanenta judecatorilor sa nu tina cont de declaratiile politice. De asemenea, sefa ICCJ a avut un mesaj si catre ziaristi, carora le-a spus sa sanctioneze atunci cand e cazul greselile comise in actul de justitie, dar sa o faca cu foarte multa obiectivitate:

“Am spus de foarte multe ori ca oamenii politici au depasit limitele admisibile ale discursului public, i-am incurajat insa intotdeauna pe colegii mei, ca independent de activitatile pe care le realizaeaza, fie in mod direct de aparare a reputatiei profesionale sau prin sesizarea directa, din oficiu, a CSM a Inspectiei Judiciare, prin acele communicate de presa care apar, independent de acest lucru ei trebuie sa isi continue activitatea de judecata, care se deruleaza doar in salile de sedinta. Nu tinem cont, va spun din start, nimic din ceea ce se dezbate in afara salii de sedinta, chiar daca de multe ori sunt si lucruri care se prezinta trunchiat prin raportare la ceea ce anume desfasoara judecatorul. Este bine ca aceste situatii in ultima perioada, din punctul meu de vedere, au devenit din ce in ce mai rare, ceea ce demonstreaza ca si dumneavoastra, cei cu care eu, cel putin cat sunt la conducerea acestei instante, imi doresc sa avem o relatie foarte buna. O relatie foarte buna, atentie, in ce sens? Ori de cate ori ar fi greseli in activitatea actului de justitie, sigur sa le sanctionati, dar sa le sanctionati intotdeauna cu foarte, foarte multa obiectivitate. De asemenea, sa le prezentati tot la fel de corect pe cele care sunt realizate, si atat pot sa va spun, cu mari eforturi de catre toti judecatorii din aceasta tara. Eu nu spun numai de judecatorii de la Inalta Curte, desi cam vedeti la ce ora se termina sedintele de judecata, si faptul ca in ultima perioada constat din ce in ce mai mult acest lucru, ca ele sunt prezentate de marea majoritate a colegilor dumneavoastra cu multa obiectivitate, cel putin pentru mine, si aici cred ca sunt in asentimentul tuturor colegilor, ne bucura enorm de mult”.

Livia Stanciu: “Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere si un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia insa finala pe care vreau sa o retineti: nu se impune in acest moment nicio lege de amnistie, nicio lege de gratiere nici abrogarea dispozitiilor, nici lui 13, nici lui 13 indice 1, nici 13 indice 2 din Legea 78/2000”

Altfel, Livia Stanciu a facut si agenda Parlamentului. Sefa ICCJ a precizat ca nu se impune in acest moment o lege de amnistie sau o lege de gratiere, precizand in acelasi timp ca nu este de acord nici cu o aborgare a art. 13 din Legea 78/2000: “Cred ca stiti dinainte raspunsul judecatorului Stanciu. Nu, absolut nu. Pentru ca sigur aici, haideti permiteti-mi ca o sa dezvolt daca se pune aceasta problema in cadrul comisiilor juridice, pentru ca ele vor fi discutate, se impun a fi discutate in Comisia juridica atat a Senatului, cat si a camerei decizionale, respectiv a Camerei Deputatilor, pentru ca ar fi multe aici de spus, si asa cum ma stiti de fiecare data, poate spre nemultumirea altora, Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere si un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia insa finala pe care vreau sa o retineti: nu se impune in acest moment nicio lege de amnistie, nicio lege de gratiere nici abrogarea dispozitiilor, nici lui 13, nici lui 13 indice 1, nici 13 indice 2 din Legea 78/2000”.

Raspunsul presedintei Inaltei Curti a venit in urma unei intrebari puse de un jurnalist, in contextul interceptarilor din dosarul de la DNA in care sunt implicati Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, in care cei doi lideri PSD vorbeau despre o lege a aministiei si gratierii, precum si despre articolul 13 din Legea 78/2000, despre care Hrebenciuc afirma ca este “doborator”.

blank