Actualitate, Stiri

Șefa DIICOT, Alina BICA, a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii DNA, pentru o restituire frauduloasă de 62 de milioane de euro

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a fost audiată mai multe ore de procurorii DNA, apoi a fost reținută pentru 24 de ore. Ea este suspectată că ar fi aprobat restituirea frauduloasă a unui teren de 13 hectare, situat în București, în zona Plumbuita. Alți doi membri ai Comisiei de Restituire au fost reținuți. CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT, dar nu și pentru arestarea acesteia.

alina_bica-465x390

Alina Bica, șefa DIICOT, ar fi  fost luată, joi,  cu mandat de aducere de pe stradă, pentru a fi audiată la sediul DNA, potrivit unor surse De Ce News.
 

Din câte se pare Alina Bica ar fi acuzată de abuz în serviciu.

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.

Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT.
Citeste si:

+Cum arată PALATUL baronului Radu Mazăre. Politicianul a fost BĂGAT la AREST pentru 24 de ore | GALERIE FOTO

+TUPEU INCREDIBIL Cămătarii din Turda AMENINȚAU până şi familiile MILITARILOR de la Baza Aeriană Câmpia Turzii

+PROFESOARA MODEL era MATROANĂ la BORDEL. Colegii și elevii nu aveau habar ce făcea cu PROSTITUATELE

Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

Știre în curs de actualizare
– See more at: http://www.dcnews.ro/dna-alina-bica-efa-diicot-luata-cu-mandat-de-pe-strada-pentru-a-fi-dusa-la-audieri_460079.html#sthash.NG24NHaJ.dpuf

Update. 22. 50. DNA a confirmat reținearea șefei DIICOT, Alina Bica.

Comunicatul DNA: ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”.

Update ora 22.20. Secția pentru procurori a CSM a dat, în cazul Alinei Bica, aviz de reținere și arestare la domiciliu.

Update ora 22.05 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:
punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a Lăcrămioarei Alexandru și a lui Dragoș-George Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
începerea urmăririi penale față de Alina-Mihaela Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

    Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte  Bica Alina Mihaela șiAlexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

    Potrivit DNA, aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Potrivit comunicatului DNA, inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Update ora 21.10 Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, a fost reținut de procurorii DNA în acest dosar, potrivit unor surse judiciare.

Update ora 20.50 Membrii Secției pentru procurori din CSM au finalizat ședința în care discutau despre avizul DNA: unul dintre memebrii Secției, procurorul Gheorghe Muscalu, a părăsit sediul CSM fără a face alte declarații.

Update ora 20.00 Potrivit unor surse judiciare DNA va cere CSM aviz pentru reținerea și arestarea Alinei Bica. Sursele citate au explicat că o persoană a fost reținută în acest dosar, este vorba de Lăcrămioara Alexandru, fostă membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Știrea inițială: favorizarea lui Stelian Gheorghe

 Alina Bica a fost citată astăzi la audieri sediul DNA, pentru a fi audiată în dosarul „Retrocedărilor ilegale”, privind posibila favorizare a afaceristului Stelian Gheorghe, audiat în acest moment de procurori.

Alina Bica nu a putut fi contactată de reporterii EVZ, iar surse din cadrul DIICOT au explicat că a fost dimineață la serviciu. Oficiali din cadrul DNA nu au confimat, dar nici nu au infirmat infomația. Potrivit unor surse EVZ, Alina Bica este citată într-un dosar pentru posibile fapte de abuz în serviciu.

Judecătoarea Daniela Pantazi, purtătoarea de cuvânt a CSM, a declarat că nu poate confima, dar nici infima dacă Secția pentru procurori din CSM s-a întrunit astazi  în vederea discutării unui posibil aviz în cazul Alinei Bica.

Afacerea de 150 de milioane de euro

Potrivit unor surse citate de Antena 3, Alina Bica ar fi audiată în dosarul lui Stelian Gheorghe, un afacerist despre care premierul Victor Ponta declara în 2012 că ar fi primit ilegal de la ANRP suma de 150 de milioane de euro, despăgubire pentru câteva terenuri din Ilfov. În comisia care a decis restituirea acelei sume ar fi făcut parte şi şefa DIICOT Alina Bica, la acea vreme fiind delegată ca secretar al Ministerului de Justiţie.

Cine este Alina Bica

    Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.
    Alina Bica este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 ea a avansat la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.
    Ca procuror, Alina Bica a instrumentat cazuri precum RAFO, încheiat prin condamnarea lui Marian Iancu la 12 ani de închisoare.
    Numele său a apărut într-unul dintre dosarele lui Sorin Blejnar, şefa DIICOT, atunci secretar de stat, fiind interceptată în timp ce vorbea la telefon cu fostul şef al ANAF.

Procuroarea Alina Bica este căsătorită cu Mircea Octavian Bica. Este născută în Făgaăras, în data de 09 ianuarie 1974.

Experienta profesională Alina Bica:

1996 – pânp în prezent:  procuror
1996-1999 – Parchetul de pe lângă Judecatoria  Sfântu-Gheorghe;
1999-2002 – Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov în calitate de procuror în cadrul secției judiciare;
2002-2003- Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti în calitate de procuror în cadrul secțieijudiciare;
2003-01.2004 -Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie-Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica;
01.2004-03.2004 Serviciul Independent de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare din Parchetul de pe lînga Înalta Curte de Casatie si Justitie;
09.2004 – octombrie 2006 – procuror sef birou în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizat și Terorism din cadrul Parchetului de pe lînga Înalta Curte de Casație și Justiție;
10.2006 -prezent – procuror sef serviciu în cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie.
21 ianuarie 2009 – 7 mai 2012 – Secretar de stat în Ministerul Justiției
Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor detinute la Ministerul Justitiei de Catalin Predoiu

blank