Actualitate, Stiri

Şedinţă de URGENŢĂ pe tema francului elveţian. Ce au decis ministrul Finanţelor şi şefii BNR

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a avut, vineri seara, o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Naţionale, pe tema persoanelor care au credite în franci elveţieni şi a consecinţelor pe care le poate avea aprecierea foarte mare a acestei monede în raport cu leul.

blank

Ministrul Darius Vâlcov a declarat că şedinţa de urgenţă de la BNR a vizat găsirea unei soluţii pentru problema creditelor în franci elveţieni, adăugând că discuţii vor avea loc şi săptămâna viitoare.

„Am avut o discuţie foarte bună, o vom continua şi săptămâna viitoare şi apoi vom vedea care sunt soluţiile pentru cei care au credite în franci elveţieni. Din analiza datelor, s-a constatat că nu este vorba de 150.000 de persoane cu credite, ci de 75.412 debitori, iar numărul de bănci la care au astfel de credite este de şase. Deja există o soluţie la această problemă, ea există din iulie anul trecut, ordonanţa 46, când guvernul a decis rescadenţarea creditelor. Această ordonanţă va merge în Parlament şi va fi extinsă pentru toţi cei care au astfel de probleme. Mai mult, una din aceste bănci are un program propriu de schimbare a creditelor în altă valută şi vom vorbi şi cu celelalte bănci pentru a aplica un program similar. Am făcut o evidenţă, s-ar încadra în această ordonanţă 51% din aceste persoane”, a declarat Vâlcov.

Oficialul MFP a explicat că, prin rescadențare, pentru primii doi ani rata la credit va scădea foarte mult, iar în anii următori o mare parte din cheltuieli va fi preluată de către stat, prin reducere la impozitul pe venit.

Vâlcov a precizat că luni va avea o nouă întâlnire la BNR și că săptămâna viitoare vor fi discuții și cu celelalte bănci pentru a vedea dacă își permit și ele un program propriu de conversie a creditelor. Ministrul Finanțelor a subliniat că România este o economie liberă și că intervenția Guvernului în astfel de situații nu trebuie să fie în dauna băncilor private.

‘Totuși, nu știu dacă România este Ungaria, dacă România dorește să meargă pe acest model (să impună conversia creditelor — n.r.). Trebuie să vedem soluțiile economice pe care le avem astăzi și pe care le putem aplica fără a îngrădi câștigul sau dreptul altor jucători pe piața și aici mă refer la bănci’, a spus Vâlcov.

Întrebat despre ‘înghețarea’ cursului, oficialul MFP a afirmat că acest lucru ar trebui acceptat de către bănci, nu impus.

‘Eu am prezentat două (soluții — n.r.), din care una, printr-un program propriu al băncii, ar duce la anihilarea acestei creșteri a cursului, iar cealaltă ar duce ca pe o perioadă de timp scurt, 2 sau 3 ani, ratele să scadă, iar după aceea, când ratele vor crește, o mare parte din presiunea acestei creșteri va fi preluată de către stat prin acea reducere la impozitul pe venit. Deci soluții sunt cu totul și cu totul altele și acolo statul va avea o intervenție pentru ca începând din 2017 va interveni. Aproximativ 0,1 la sută din PIB vor fi alocați pentru cei care vor cere rescadențarea și acest fapt va duce ca în economie toți actorii să fie mulțumiți. De ce să nu mergem pe o situație ‘win-win-win’, să mergem pe o situație de impunere de forță, care nu știu dacă este extrem de bine primită atât în Europa cât și în România. Noi vrem să încurajăm atât băncile cât și populația să se desfășoare în condiții cât mai corecte și în condițiile unei economii de piață. În niciun caz nu suntem un Guvern care pune sau bagă pumnul în gura cuiva. Săptămâna viitoare va urma să avem și alte întâlniri’, a mai spus Vâlcov.

Vineri seară, Darius Vâlcov a avut o întrevedere cu oficialii băncii centrale unde s-a discutat situaţia persoanelor cu credite în franci elveţieni, în urma aprecierii uriaşe a acestei valute faţă de leul românesc.
 
Aprecierea francului elvețian a generat o creștere bruscă a ratelor bancare pentru cei care au credite în această valută.
 
Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a crescut cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, atingând un nou maxim istoric.

Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, o creștere de 15,7% față de ziua anterioară. Această creștere a avut loc după ce decizia Băncii Elveţiei a decis să renunțe la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

blank