Actualitate, Stiri

Se va ieftini pâinea cu 15% de la 1 septembrie?!

Prima zi de toamnă, ziua marilor schimbări la portofel. În prima zi de toamnă intră în vigoare mai multe normative care vor modifica regimul taxelor, având drept consecinţe scumpiri, ieftiniri, tăieri sau adăugări de facilităţi.

Viaţa românilor se va schimba, mai ales în latura sa economică, pentru că de la 1 septembrie se vor aplica legi, ordonanţe şi alte normative care transformă regimul afacerilor. Însă oricât de abstracte par a fi aceste schimbări, ele se vor resimţi cât de curând chiar în portofelele oamenilor obişnuiţi.

paineMult-aşteptata reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, batoane şi covrigi de la 24% la 9% va avea drept consecinţe reducerea evaziunii fiscale, o posibilă ieftinire cu cel mult 15% a pâinii şi o scădere temporară a veniturilor la buget.

Guvernul mizează cel mai mult pe reducerea evaziunii, se aşteaptă la ieftiniri (chiar dacă nu aceasta este ţinta măsurii de relaxare), iar pentru a compensa pierderea bugetară a crescut accizele la alcool.

Pentru consumatorul obişnuit de pâine, cea mai importantă pare să fie ieftinirea acesteia, dar la preţurile actuale o scădere cu 15% înseamnă, de fapt, doar câţiva bani. Pâinea de un leu va costa în jur de 90 de bani sau, cel mai probabil, va costa tot un leu la un gramaj ceva mai mare. Asta dacă producătorii şi comercianţii, deopotrivă, vor fi dispuşi să transmită în preţurile finale reducerea acestui cost fiscal.

Aşadar, avem o ieftinire nesemnificativă, dar şi incertă, la produsele de panificaţie. Vom vedea însă că această ieftinire va avea ca efect scumpirea altor produse, pentru că Guvernul a decis să mărească fiscalitatea la alcool şi la articolele de lux, în contrapartidă cu relaxarea regimului fiscal al pâinii.

În cazul băuturilor spirtoase, cota-standard a accizei se măreşte de la 750 la 1.000 de euro/hl de alcool pur, iar cota redusă creşte de la 375 la 500 de euro/hl de alcool pur. Asta înseamnă scumpiri de cel puţin 20-25%, atât ale băuturilor accizate, pe care le găsim la raft, cât şi ale spirtoaselor de casă, pe care le găsim la ţăranii din piaţă.

În plus, creşte stresul fiscal şi pentru gospodarii care rafinează acasă, în alambicuri, alcool destinat consumului propriu, deoarece exact pe ei îi vizează cota redusă a accizei. Sau, în termeni nominali, acciza pe spirtoasele casă de 25-35% concentraţie alcoolică (25-30 de grade) va fi de 5,5 până la 7 lei/litru, iar în cazul spirtoaselor mai tari, de peste 50 de grade, acciza va fi mai mare de 11 lei/litru.

Cât despre evaziunea fiscală, acest fenomen se va muta din industria morăritului şi panificaţiei, unde nu va mai avea rost să eludezi o cotă de TVA de doar 9%, în industria rafinării şi procesării alcoolului, unde mia de euro pe hectolitru este un avantaj net al evazionistului faţă de agenţii corecţi.

Tot de la 1 septembrie, preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat în funcţie de lungimea traseului şi de rangul trenului, cu până la 10%. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 de bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 şi 50 de bani, în timp ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%.

Guvernul va introduce, de la 1 septembrie, accize şi pentru motoarele cu capacitate de peste 100 de cai-putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave şi ambarcaţiunile pentru agrement, pe lângă accizele pentru maşinile cu motor de peste 3.000 cmc.

Veniturile suplimentare din creşterea accizelor amintite mai sus (alcool, produse de lux şi motoare de mare capacitate) sunt estimate la 300 de milioane de lei pentru anul curent. În schimb, impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9% a fost calculat la 100 de milioane de lei.

 

blank