Liderii PSD se întâlnesc la Parlament într-o ședință CEX în care vor discuta despre remaniere, pe masa partidului fiind mai multe scenarii de lucru.

Conducerea PSD ar prefera o remaniere clasică, însă totul depinde dacă premierul Viorica Dăncilă poate ajunge la un acord cu președintele Klaus Iohannis ca șeful statului să nu folosească tertipuri legislative prin care să prelungească remanierea.

La CEX PSD se așteaptă, astfel, o poziție a premierului pe această temă.

Cum liderii Partidului Social Democrat nu au încredere în Iohannis, o parte din ei avansează ideea restructurării Guvernului ca fiind cea mai sigură și rapidă metodă pentru schimbări în Guvern.

De asemenea, liderii pro-restructurare spun că printr-un vot în Parlament, PSD ar da un semnal de forță înainte de europarlamentare și ar dilua mesajele opoziției și ale lui Klaus Iohannis, spun sursele citate.

De asemenea, dacă nu se întrunește numărul de voturi în Parlament pentru restructurare, Guvernul nu pică, ci pur și simplu nu se face schimbarea.

Pe lângă miniștrii Rovana Plumb (fonduri UE) și Natalia Intotero (diaspora), care vor ajunge europarlamentari și trebuie să renunțe la funcțiile din Guvern, liderii PSD iau în calcul o remaniere mai largă, spun surse din partid.

Principalul vizat de o schimbare este ministrul Justiției, Tudorel Toader, acuzat că nu a modificat codurile penale prin ordonanță de urgență pentru a le pune în acord cu deciziile CCR și că blochează și activitatea altor ministere prin faptul că întârzie cu avizele.

Un posibil înlocuitor este deputatul Eugen Nicolicea. Surse din PSD spun că acesta „nu a dat din pinteni” să fie ministru dar le-a spus colegilor că ar accepta Justiția dacă e propus de CEX pentru că „niciodată nu s-a dat înapoi când a fost vorba de muncă”. Alte nume vehiculate sunt Șerban Nicolae, care a afirmat că i s-a mai propus funcția și a refuzat, precum și Robert Cazanciuc.

Citeste si...  O vedetă a fost pozată în intimitate alături de un bărbat extrem de celebru

La CEX Partidului Social Democrat premierul Viorica Dăncilă este așteptată să-și prezinte punctul de vedere. Fără acordul ei nu poate fi schimbat Tudorel Toader și nici nu se poate face restructurarea guvernamentală.

Surse din partid au spus că premierului i se va aduce aminte, în caz că se va opune unor schimbări în Guvern, că atunci când a acceptat să fie propusă premier, în CEX PSD, a spus că va recunoaște dreptul CEX de a face schimbări în echipa de la Palatul Victoria.

Premierul a evitat, în ultimele săptămâni, să răspundă „săgeților” pe care i le-au trimis lideri Partdul Social Democrat, inclusiv Liviu Dragnea, pe tema OUG pe justiție, pentru că Dăncilă așteaptă CEX să le dea replica social-democraților, au explicat surse din partid.

Potrivit legii, premierul poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere, după care Iohannis nu mai poate refuza doar anumiți miniștri și trebuie să accepte noul Guvern.

Teoretic, coaliția de guvernare are voturile necesare pentru o nouă validare a Guvernului prin Parlament.

Pe hârtie, PSD și ALDE au împreună 240 de parlamentari, cu 7 voturi peste numărul necesar susținerii Guvernului. De asemenea, coaliția poate obține susținere suplimentară din partea UDMR (30 de voturi) și a grupului minorităților naționale (17 voturi).