Economic, Stiri

Salariații firmelor în insolvență nu pot fi concediați decât colectiv

Concedierea colectivă este o condiție obligatorie pentru desfacerea contractelor de muncă ale salariaților din firmele în insolvență, potrivit noului Cod al insolvenței. Salariaţii firmelor aflate în insolvenţă vor fi concediaţi în baza Noului Cod al insolvenţei numai după parcurgerea obligatorie a unei proceduri, potrivit realitatea.net.

instanta_judecata_300x200_16017900

Mai exact, desfacerea contractelor individuale de muncă se va putea realiza în urmă concedierii colective, lucru care nu era prevăzut în vechea legislaţie. În ceea ce priveşte ordinea de plata a creanţelor, cele salariale ocupă acum poziţia a treia şi nu a două, însă acest lucru nu înseamnă că salariaţii vor avea un statut mai puţin privilegiat, susţin specialiştii.

Noul Cod al insolvenţei introduce noutăţi în ceea ce priveşte concedierea salariaţilor debitorului aflat în insolvenţă. Potrivit specialiştilor, noile dispoziţii nu limitează dreptul angajatorilor de a concedia, însă aduce garanţii suplimentare salariaţilor.

Potrivit art. 123 alin. 1 din Legea nr, 85/2014, toate contractele în derulare ale angajatorului faţă de care s-a deschis procedura se menţin, situaţie valabilă şi în cazul contractelor de muncă, a menţionat Alexandru Iorgulescu, avocat colaborator Zamfirescu Racoţi & Partners.

Această prevedere nu împiedică angajatorul să procedeze, potrivit avocatului, la desfacerea contractelor de muncă ulterior deschiderii procedurii insolvenţei, decizia de management aparţinând fie angajatorului debitor, dacă nu a fost ridicat dreptul de administrare, fie administratorului judiciar.

Pe lângă acest aspect, mai există şi alte noutăţi în ceea ce priveşte situaţia raporturilor de muncă ale persoanelor angajate în cadrul unei societăţi împotriva căreia a fost deschisă procedura insolvenţei, a atras atenţia Dana Maria Petroi de la Ionescu şi Sava.

blank