Cristian Borcea a fost pus sub control judiciar vineri seară, pe o cauţiune de 2 milioane de lei, după ce a fost audiat la sediul DIICOT. De dimineaţă, au fost organizate mai multe percheziţii domiciliare, între care şi la fostul finanţator al clubului Dinamo, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Numai acasă la Borcea, percheziţiile au durat peste 10 ore.

 

Procurorii DIICOT au stabilit, pentru Cristian Borcea control judiciar pe o cauţiune de două milioane de lei, după ce acesta a fost audiat mai multe ore la sediul unităţii de parchet, în dosarul în care e vizat de spălare de bani şi evaziune fiscală, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.

Fostul finanţator Dinamo a fost dus de către DIICOT la audieri vineri seară, după ce procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul lui vreme de aproape 10 ore în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală în care este vizat.

Procurorii DIICOT au efectuat vineri 24 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Brăila şi Constanţa, pentru a destructura un grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre suspecţi se numără şi Cristi Borcea, fostul finanţator Dinamo. Prejudiciul estimat de anchetatori ajunge la aproape 40 de milioane de lei.

Citeste si...
Gabriela Firea: "Nu sunt deloc interesată de Preşedinţia României"

Cristian Borcea a fost eliberat condiţionat în luna iulie, din Penitenciarul Jilava, unde ispăşea pedeapsa dispusă în Dosarul transferurilor de jucători.

Cercetările efectuate de procurori au relevat faptul că, în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, grupul infracţional a creat două circuite fictive de tranzacţionare, dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi şi persoane, în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne sau externe.

Alături de Cristian Borcea, sunt implicaţi şi foşti şefi ai Rompetrol Group. Aceştia, prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau, au încheiat contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care – ulterior – erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării acestora.

În circuit erau folosite şi societăţile comerciale controlate de către Vitalie Burcă, Dmitri Grigoriev şi Serghei Vasiliev, care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, şi facturau în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii către alte societăţi comerciale.